Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κλασματικοί αριθμοί -3

Καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του τύπου «Τι θα προτιμούσες να έχεις, τα  3/4 του 20 ή το 1/3 του 18;». Συνεπώς, εξασκούμαστε στον υπολογισμό του κλασματικού μέρους ενός συνόλου. Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

http://www.iboard.co.uk/activity/Would-You-Rather-Fractions-of-Number-Game-2518

 

Κλασματικοί αριθμοί -2

Καλούμαστε  να χρωματίσουμε ένα μέρος του σχήματος, το οποίο είναι χωρισμένο σε τετραγωνικές μονάδες. Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας (με εναδικά ή μη εναδικά κλάσματα).

http://www.iboard.co.uk/activity/Shading-Blocks-332

 

Κλασματικοί Αριθμοί-1

Σχηματίζουμε  ένα σύνολο με διαφορετικά παιχνίδια και περιγράφουμε με κλασματικούς αριθμούς τι μέρος του συνόλου αντιπροσωπεύει το κάθε είδος παιχνιδιού. Επιπρόσθετα μπορούμε να διερευνήσουμε τι συμβαίνει όταν προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε κάποιο αριθμό παιχνιδιών συγκεκριμένου είδους.

http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cResource.dspView&ResourceID=1005

 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Επαγγέλματα που έχουν χαθεί

Φιγούρες της παλιάς Πόλης ΙΙ

Οι κουρείς


Οι τουλουμπατζήδες- πυροσβέστες



Ο πωλητής ψωμιού



Οι νερουλάδες


Πηγή: http://eistinpolin330.blogspot.gr/2011/07/blog-post_08.html
 

ΝΕΡΟΥΛΑΔΕΣ-ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΕΣ-ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΓΙΓΑ ΑΡΓΟΣΒΗΝΟΥΝ, Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ, komianos.wordpress.com


Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΝΕΡΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ
Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΝΕΡΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ, Ο ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ. Διακρίθηκε για την ικανότητά του  να τρέχει σαν τον άνεμο, κάποιος έλεγε ότι έτρεχε γρηγορώτερα και από το άλογο. Στις 10 Απριλίου 1896 έτρεξε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, σε χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και πενήντα οκτώ δευτερόλεπτα. Ο Βασιλιάς Γεώργιος μετά τήν μεγάλη αυτή διάκριση, ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει…και εκείνος του απάντησε: » ΈΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΤΟ ΝΕΡΟ!!!». Μετά από αυτη την επιτυχία, γύρισε στο χωριό του και έζησε μία ήρεμη ζωή εργαζόμενος σαν νερουλάς και αγρότης. Πάντα φορούσε με περιφάνεια την Ελληνική Εθνική ενδυμασία, έγινε μύθος και εθνικός ήρωας. Νερουλάς ή Σουκατζής, η ονομασία προέρχεται από την Τούρκικη λεξη su που θα πει νερό και sucu  θα πει νερουλάς, με άλλα λόγια ο σουκατζής ήταν ο υπεύθυνος να φυλάει και να μοιράζει το νερό. Εκείνα τα χρόνια, που άρχισαν να φτιάχνονται οι οικισμοί και τα χωριά της Ορεινής Τριφυλίας, τα νοικοκυριά δεν είχαν βρύσες στα σπίτια τους ούτε και σε κοινόχρηστους χώρους ή πλατείες υπήρχαν δημοτικές βρύσες. Τότε το νερό το πέρνανε από κανένα πιγάδι ή πηγές. Συνήθως το μετέφεραν με τα ζωντανά τους ή με τα κάρα τους, πολλές φορες φορτωμένοι στους ώμους με δύο κουβάδες, που κρέμονταν σε μία καμπυλωτού σχήματος  ξύλινη κατασκευή. Στις πόλεις γυρνάγανε τις ρούγες με τα γαϊδουράκια τους η με τα κάρα τους φορτωμένα με νερό, διαλαλώντας η κτυπώντας την κουδούνα. Οι νοικοκυρές έτρεχαν με τα δοχεία τους ή τις στάμνες τους και αγόραζαν το πολύτιμο υγρό. Ταυτόχρονα γινότανε και το σχετικό πηγαδάκι για το κουτσομπολιό της ημέρας. πολλές φορές ο νερουλάς στις πόλεις
ΥΔΡΟΦΟΡΑ ΑΜΑΞΑ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ
μετέφερε το νερό στα σπίτια. Η αμοιβή του βέβαια δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά η παροιμία λέει φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Έκανε όμως για να θρέψει την φαμελιά του πολλά και κοπιαστικά δρομολόγια κάθε μέρα. Στα γύρω χωριά από το Κοπανάκι από παλιά τα χωράφια ποτιζόντουσαν από διάφορες πηγές. Κυριώτερη πηγή ήταν του Μίκαρι.Ερχόταν με αυλάκια στην Γύρα, Ραχηντούρ, μέχρι το Λιθερό και έσμιγε με το Αγριλαίϊκο εκεί που είναι το γεφύρι. Γνωστοί νερουλάδες «σουκατζίδες» ή υδρονομείς εκείνης της εποχής ήταν ο Ευστάθιος Παντελής, παντρεμένος με την κυρά Βρυσιϊδα, φιλότιμος γεωργός και υδρονομέας που δεν έκανε διακρίσεις, μοίραζε το νερό τίμια σε όλους και με την ώρα που αναλογούσε στον κάθε ένα γεωργό. Παράλληλα καλός οικογενειάρχης, απέκτησε 4 αγόρια τον Δημήτρη, τον Αποστόλη, τον Λάκη και τον Νίκο. Ένας άλλος ήταν ο αυλακάρης και νερουλάς Τσαρουχάς Δημήτριος πατέρας της θεοφανείας. Και αυτός ήταν υπεύθυνος για το νερό που ερχόταν από την πηγη  του Μίκαρι. Ο Χρήστο-Χάσης και η κυρά του η Χρήσταινα. Ο Χρήστος Χρηστοφιλόπουλος με 5 αγόρια και ένα κορίτσι. Ένας άλλος ήταν ο Σπήλιος Μπερεδήμας, αυτός ήταν υπεύθυνος για τα νερό που ερχόταν από την πηγή του Κρο-Ιμάδι. Από την δέση μέχρι τα καμίνια τον μύλο του Παπασταμάτη. Ο Κατσούλης Λεωνίδας παντρεμένος με την Γιαννούλα Ρούσση είχαν δύο κόρες την Ουρανία και την Χριστίνα. Αυτός ήταν κλητήρας της κοινότητας. Ήταν ο γενικός δερβέναγας, άνοιγε και έκλεινε
ΞΥΛΙΝΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΖΥΓΟΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟΥΣ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
το νερό ανάλογα,για πότισμα η για ύδρευση, επέβλεπε αν πήγαινε το νερό στην δεξαμενή για να υδρεύεται το χωριό και πότε έπρεπε να ανοίξει την βάνα για πότισμα. Τα σφάλματα όμως είναι ανθρώπινα…για διάφορους λόγους «ξεχνούσε» να γεμίσει την δεξαμενή, πολλές φορές και για μέρες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κρανιάζουν από την δίψα. Άλλες φορές αμελούσε λόγω» ανωτέρας βίας» να ανοίξει την βάνα της δεξαμενής….  στου Μητσακάκη (Παπαδημητρίου), το αποτέσμα, γινόταν χαμός!!! Όλες οι βρύσες ανοικτές….νερό στάλα. Μετά έφεραν και το νερό από την πηγή του Σκορπετσιού και είχαν επάρκεια. Όλα αυτά μέχρι το 1957 που έφεραν το νερό από την πηγή του Μίκαρι στην πόλη του Κοπανακίου μετά από συμφωνία χωρικών και κοινότητος, για κοινή χρήση και με συμφωνία ωραρίου λειτουργίας. Το πρωί 7-8,5 άνοιγε για τα σπίτια, μετά για να ποτίζονται τα χωράφια μέχρι τις 7.00 μ.μ. πού άνοιγε δύο ώρες για τα σπίτια και όλο το βράδυ για να γεμίσει η δεξαμενή υδρεύσεως. Ο αυλακάρης νερουλάς ήταν ο υπεύθυνος να καθαρίζει και να φτιάχνει τα αυλάκια, βέβαια τον βοηθούσαν και οι χωρικοί στην κοπιαστική αυτή εργασία. αυτός κανόνιζε την διανομή του νερού στα αγροτεμάχια. Βέβαια από τότε πέρασαν χρόνια, το κάθε σπίτι έχει πλέον την δική του βρύση, οι νερουλάδες άφησαν τα κάρα τους και τους κουβάδες τους, οι μηχανοκίνητες υδροφόρες τα αντικατέστησαν. Τα αυλάκια που κάποτε έφερναν το πολύτιμο αυτό αγαθό στα χωράφια μας, τα έπνιξαν τα χορτάρια… η αιτία, ο γερασμένος πλυθισμός της υπαίθρου.
Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ- komianos.wordpress.com

 


 
 
 
 
 

Νερουλάς

Νερουλάς
Πηγή: http://krasodad.blogspot.com.cy/2014/09/blog-post_43.html

Πριν μερικές δεκαετίες τότε που δεν υπήρχε στις πόλεις δίκτυο ύδρευσης αλλά ούτε και πολλές βρύσες, οι άνθρωποι αγόραζαν το νερό που, φυσικά, δεν ήταν εμφιαλωμενο όπως σήμερα.

Η αναγκαιότητα του νερού δημιούργησε και το επάγγελμα του νερουλά. Κάθε γειτονιά τότε είχε και το νερουλά της. 

Τον πρώτο καιρό η μεταφορά του νερού γινόταν με τενεκέδες. Γέμιζε ο νερουλάς από μία...
κεντρική βρύση τους τενεκέδες, τους έδενε έπειτα σ' ένα γυρτό ξύλο και τους κουβαλούσε στον ώμο. 

Για να εξυπηρετήσει όλη του την πελατεία, έκανε πολλά δρομολόγια. Στους δρόμους απ' το πρωί μέχρι το βράδυ. 

Αλλες φορές αντί για τενεκέδες, κουβαλούσε μεγάλα μπακιρένια γκιούμια.  

 
Με τον καιρό, όμως, κι επειδή οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάστηκαν, κουβαλούσε μαζί του κάποιο ζώο (γαϊδούρι ή μουλάρι), το οποίο φόρτωνε με μεγάλα ξύλινα βαρέλια των 30 οκάδων περίπου το καθένα. Έτσι, κουραζόταν λιγότερο. Αυτά τα βαρέλια είχαν μια κάνουλα και από 'κεί γέμιζε ο νερουλάς τις κανάτες της νοικοκυράς.  Άλλοι νερουλάδες πάλι χρησιμοποιούσαν βοϊδάμαξες, με τις οποίες μετέφεραν βαρέλια των 100 οκάδων. Αυτοί πωλούσαν το νερό με τον κουβά για οικιακή χρήση (πλύσιμο καθαριότητα).

Αυτή η δουλειά γινόταν από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο. Το χειμώνα ο κόσμος έπαιρνε νερό από τα ρυάκια που σχηματίζονταν από τις βροχές και τα χιόνια. 

Όλα αυτά γίνονταν στις πόλεις. Γιατί στην ύπαιθρο δεν υπήρχε πρόβλημα. Σε κάθε χωριό υπήρχαν 2-3 βρύσες και από εκεί εξυπηρετούνταν οι άνθρωποι.

Νερουλάδες στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '30. Τότε αντικαταστάθηκαν από υδροφόρες του Δήμου. Μεγάλα βυτία, δηλαδή, που μετέφεραν το νερό στις συνοικίες του υδραγωγείου. Σταδιακά, βέβαια, ο Οργανισμός Ύδρευσης άρχισε να εφοδιάζει όλα τα σπίτια με νερό. 

Στις Συκιές, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών κατοίκων, τη δεκαετία του '20 η υδροδότηση γινόταν από τις πηγές του Χορτιάτη. Υπήρχαν, όμως, σε ορισμένα σημεία βρύσες, απ' όπου προμηθεύονταν οι κάτοικοι το νερό. Θα θυμούνται οι παλαιότεροι Συκιώτες, αναπολώντας τα περασμένα, πώς ήταν και πώς έγινε αυτός ο τόπος...


*Πηγή: Β. Σαρησάββας - Παραδοσιακά επαγγέλματα 
Περισσότερα παραδοσιακά επαγγέλματα στην κατηγορία "Παράδοση"



***Ο πιο διάσημος νερουλάς της χώρας μας ήταν ο Σπύρος Λούης, από το Μαρούσι.

Αυτός ήταν συνηθισμένος να κάνει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, προκειμένου να μοιράζει το νερό, είχε και μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο, έτσι όταν του πρότειναν να λάβει μέρος στον μαραθώνιο δρόμο (στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες - 1896) δέχτηκε αμέσως.

Το αποτέλεσμα ήταν να βγει πρώτος, προσπερνώντας μεγάλα αθλητικά ονόματα της εποχής, και να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου Έλληνα ολυμπιονίκη της σύγχρονης εποχής.



Μια ιστορία λέει πως όταν κέρδισε την πρώτη θέση στον μαραθώνιο, ο τότε βασιλιάς Γεώργιος προσφέρθηκε να του χαρίσει ό,τι δώρο ήθελε. Ο Λούης, σεμνός και προσγειωμένος, του απάντησε: "Ένα γαϊδουράκι θέλω μόνο, για να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό"!









Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Δικαιώματα του παιδιού

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα δικαιωμάτων του παιδιού.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού

* Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
* Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
* Δικαιούμαι να μάθω τί είνα καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
* Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
* Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.


* Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.



"Έχω, έχεις, έχει... όλοι έχουμε δικαιώματα

 φυλλάδιο για τα δικαιώματα του παιδιού

 
http://www.0-18.gr/downloads/filadio_stp_dimotikou.pdf
 
 
 
 
 
 
 
 Δικτυακός τόπος της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αυτός ο ιστότοπος βοηθάει παιδιά έως 18 ετών να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από παιχνίδια, κινούμενα σχέδια και κείμενα κατάλληλα για παιδιά

 
 
 
 
 

Βίντεο της UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών
Τα κινούμενα σχέδια για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF με στόχο να ενημερώσει το κοινό παγκόσμια για τα δικαιώματα των παιδιών. Το κάθε σύντομο σποτ που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, με τη συνεργασία πολλών γνωστών στούντιο κινουμένων σχεδίων, απεικονίζει ένα δικαίωμα που περιγράφεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως η εκπαίδευση, η προστασία από την παιδική εργασία, η ελευθερία έκφρασης κ.α.
Όλα τα σποτ είναι χωρίς λόγια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα τέτοια βίντεο που έχουν δημιουργηθεί.

Μη Διάκριση (άρθρο 2)
Οικογένεια (άρθρο 5)
Ταυτότητα (άρθρο 8)
Εκπαίδευση (άρθρο 28)
Προστασία στις ένοπλες συρράξεις (άρθρο 38
Προστασία από κακομεταχείριση (άρθρο 19
Προστασία από παιδική εργασία (άρθρο 32)
Προστατευτικό περιβάλλον (άρθρα 3, 9)
Ελευθερία έκφρασης (άρθρο 13)                      
Ελευθερία σκέψης (άρθρο 14)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Εφαρμογίδια για ατελή διαίρεση 2

Από την αρχική σελίδα επιλέγουμε τη Δραστηριότητα 6 (“Divide”). Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα αναπαράστασης τέλειας ή ατελούς διαίρεσης με κύβους. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο “Divide” καθορίζουμε τον διαιρέτη (τον αριθμό των ομάδων ή τον αριθμό των αντικειμένων σε κάθε ομάδα). Χρησιμοποιώντας την επιλογή “Hide / Show” μπορούμε να αποφύγουμε τη συμβολική αναπαράσταση της διαίρεσης.

http://www-k6.thinkcentral.com/content/hsp/math/hspmath/na/common/itools_int_9780547584997_/basetenblocks.html


 

Εφαρμογίδια για ατελή διαίρεση 1

Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα για αναπαράσταση τέλειας ή ατελούς διαίρεσης. Ο χρήστης καθορίζει τον διαιρετέο (“aliens”) και τον διαιρέτη (“bus size”).



http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cResource.dspDetail&ResourceID=1002

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Το νερό στη θρησκεία, παράδοση και μυθολογία


Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό.

    Ιδιαίτερα, στη Μεσόγειο το νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση των πολιτισμών.

    Στις ακτές της Μεσογείου εμφανίστηκαν οι σημαντικότεροι πολιτισμοί, οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες, οι Ρωμαίοι.

    Σε αυτούς τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νερό κατέχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.

    Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός συνέδεσε τη ζωή του με τον ποταμό Νείλο, ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας με τον Τίγρη και τον Ευφράτη, ο ελληνικός πολιτισμός με τα πλούσια παράλιά της.

Νερό, η πηγή των πολιτισμών

 

Οι δρόμοι των ποταμών και των θαλασσών προμήθευαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι μόνο νερό για τις καλλιέργειες και μέσα διατροφής, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόμο για τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των λαών, των πολιτισμών!

    Η σημασία που έδιναν στο νερό αποτυπώνεται στη μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών.

    Άλλοτε εξυμνείται ως θεότητα και άλλοτε θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας, που χαρίζει δύναμη και καλή υγεία. Άλλες φορές το νερό προστατεύεται από θεότητες.

l  Οι αρχαίοι Έλληνες, που τιμούσαν τα νερά σαν θεότητες, φαντάζονταν τον Ωκεανό σαν έναν τεράστιο ποταμό, που ρέει γύρω από τη Γη, δεν είχε πηγές, ούτε εκβολές και ήταν πατέρας όλων των ποτάμιων θεών.

l  Τρεις χιλιάδες Νύμφες και τρεις χιλιάδες ποταμοί ήταν τα παιδιά του Ωκεανού και της Τύθηος.

Πολλές από τις Νύμφες, όπως οι Ναϊάδες, προστάτιδες των νερών, κατοικούσαν στα γλυκά νερά και διέθεταν δυνάμεις μαγικές και αναζωογονητικές

 OI ΝΥΜΦΕΣ

Οι Νύμφες, άλλοι λένε ότι πως ήταν κόρες του Ωκεανού, άλλοι πως ήταν κόρες του Δία και άλλοι πως γεννήθηκαν από τα δέντρα ή από διάφορους ποταμούς. Θεωρούνταν Θεές αλλά ήταν θνητές. Ζούσαν πολλές χιλιάδες χρόνια, εκτός εκείνων που ήταν προστάτιδες ενός δέντρου, οι οποίες ζούσαν τόσο όσο εκείνο το δέντρο. Η μορφή τους ήταν ανθρώπινη, πανέμορφες, νεαρές σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες είχαν επιλέξει να ζουν μόνιμα μέσα στη Φύση, κυρίως στα δάση και κοντά σε πηγές, και ακολουθούσαν τον θεό Πάνα τραγουδώντας και χορεύοντας όταν εκείνος έπαιζε μουσική με τον αυλό του

l  Ήταν προστάτιδες των βοσκών, των κοπαδιών, των βουνών, των δασών, των σπηλαίων, των πεδιάδων, των λιβαδιών, των θαλασσών, των λιμνών, των ποταμών, των πηγών, των φρεάτων και σχεδόν όλων των επί της γης όντων. 

l  Οι πιο γνωστές είναι οι Ναϊάδες, νύμφες των ποταμών και των πηγών, οι Νηρηίδες, νύμφες της θάλασσας, οι Ορεστιάδες, νύμφες των βουνών και οι Δρυάδες, νύμφες των δέντρων.

 Οι Νύμφες επέζησαν στη λαϊκή παράδοση και μετά την πτώση του αρχαίου κόσμου, μέσα από τις Νεράιδες. Η ονομασία τους πιθανά να προέρχεται από την παραφορά της λέξης Νηρηίδες Νερό και Μυθολογία

Τη Νύμφη Αρέθουσα ερωτεύτηκε ο ποταμός Αλφειός, όταν κάποτε εκείνη λούστηκε μέσα στα νερά του επιστρέφοντας από κυνήγι. Όταν της φανέρωσε τον έρωτα του, εκείνη το έβαλε στο πόδια και ο Αλφειός την κυνήγησε, για να τη σταματήσει. Η θεά Άρτεμη επενέβη, για να τη βοηθήσει και μεταφέροντάς την με ένα σύννεφο, τη μετέτρεψε σε πηγή, σε ένα νησί κοντά στις Συρακούσες. Ο Αλφειός τότε χύθηκε στη θάλασσα, για  να τη φτάσει, προσέχοντας, ωστόσο, να μην ανακατέψει τα νερά του με εκείνα του πελάγους, για να μπορέσει να ενωθεί με τα καθαρά νερά της Αρεθούσας.

Θεοί ποτάμιοι

l    Στον ελλαδικό χώρο, όλοι σχεδόν οι ποταμοί θεοποιήθηκαν από τους ανθρώπους.

l    Ο Ίναχος, ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Πηνειός, ο Αλφειός, ο Ιλισός, ενώ ο μεγαλύτερος ποτάμιος θεός ήταν ο Αχελώος.

l    Ο πρωτότοκος και μεγαλοπρεπέστερος από τους ποταμούς-γιους του Ωκεανού ήταν ο Αχελώος και είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται άλλοτε σε δράκο κι άλλοτε σε ταύρο.

Ποσειδώνας, ο θεός του υγρού στοιχείου

l  H σημαντικότερη θεότητα των νερών, ήταν ο Ποσειδώνας, ο θεός του υγρού στοιχείου με όλες  τις μορφές του.

l  Για τις ηπειρωτικές περιοχές ήταν ο θεός των ποταμών, που ποτίζουν και γονιμοποιούν  τη γη και ο θεός των πηγών, που είχε την κυριαρχία του και τις λίμνες.

l  Σύμφωνα με το θρύλο είχε την κατοικία του στον Αλφειό ποταμό

Οι Σειρήνες

Ας μην ξεχνάμε τις θαλασσινές Σειρήνες που κατοικούν στον πορθμό της Σικελίας και εκφράζονται από δύο άγριες οντότητες, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

  Αποπλανούσαν τους ναυτικούς με τη γλυκιά φωνή τους.

Η Αφροδίτη Θεά της ομορφιάς και του έρωτα.


 Ήταν κόρη του Δία και της Διώνης. Ένας μύθος λέει πως η Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τη θάλασσα, στην Κύπρο. Παντρεύτηκε το θεό Ήφαιστο.

Το νερό στη θρησκεία

Στις περισσότερες θρησκείες, το νερό αποτελεί το  σύμβολο της ζωής, της καθαρότητας, της ψυχικής υγείας.

Για το Χριστιανισμό το νερό είναι σύμβολο εξαγνισμού και καθαρμού.

Ø  Μέσα από το Βάπτισμα, ο πιστός απαλλάσσεται από το προπατορικό αμάρτημα, αναγεννάται πνευματικά και δέχεται την ευλογία του Αγίου Πνεύματος.

Ø  Στους περισσότερους χριστιανικούς ναούς υπάρχει νερό, που σύμφωνα με την παράδοση, έχει αγιαστεί από την Παναγία ή από κάποιον Άγιο. Το νερό αυτό ονομάζεται αγίασμα και οι πιστοί το πίνουν με ευλάβεια, γιατί θεωρείται θαυματουργό και θεραπευτικό.   

Ø  Το αγίασμα του νερού, την ημέρα των Θεοφανίων προβάλλεται με μεγάλη επισημότητα, μόλις ο Παπάς ρίξει το σταυρό μέσα στα νερά του τόπου. Αυτός που θα πέσει και θα καταφέρει να πιάσει πρώτος το σταυρό, δέχεται τις τιμές και τις επιδοκιμασίες των συνανθρώπων      του.

Ø  Στη μουσουλμανική, αλλά και στην ιουδαϊκή θρησκεία οι πιστοί θεωρούν το νερό ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και γι’ αυτό, προτού εισέλθουν στους χώρους προσευχής τους, πλένονται.

Ø  Οι Ινδουιστές συνήθιζαν να χτίζουν τους ναούς τους, κοντά σε τόπους όπου επικρατούσε το υγρό στοιχείο.

Ø  Στο Βουδισμό το νερό χρησιμοποιείται στις κηδείες, όπου γεμίζεται ένα δοχείο, ώσπου να ξεχειλίσει και συμβολίζει το πέρασμα από τον ένα στον άλλο κόσμο, όπως το νερό ξεχειλίζει στο ποτάμι και περνάει στους ωκεανούς.

Ø  το Χριστιανισμό: Στην ορθόδοξη εκκλησία , στη γιορτή των Φώτων,  το νερό παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην τελετή αγιασμού των υδάτων που γίνεται σε όλους τους ναούς. Επίσης μετά την ταφή του νεκρού, όσοι παρευρίσκονται πλένουν τα χέρια τους σε ένδειξη εξαγνισμού.

Ø  Στον Ισλαμισμό: Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα στραμμένοι προς τη Μέκκα. Πριν από κάθε προσευχή, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  και βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί για προσευχή.

Ø  Στον Ινδουισμό: Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στις όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. Οι ινδουιστές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους, ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό.

Ø   

Νερό, Έθιμα και Λαϊκές Δοξασίες

Στην Ελλάδα, σε αρκετές περιοχές, οι άνθρωποι ακολουθούν έθιμα με το νερό, τα οποία νιώθουν ότι θα τους εξασφαλίσουν υγεία και ευτυχία.

   Το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε αρκετές περιοχές, οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν στις δημόσιες βρύσες, για να γεμίσουν τις στάμνες με το καινούριο αγιοβασιλιάτικο νερό ή προσφέρουν γλυκίσματα, για να καλοπιάσουν τη νεράιδα ή το ξωτικό που ζει κοντά στις πηγές τους.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Το νερό τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα

Το ταξίδι ενός ποταμού ( Πηγή:  http://daskalabm3.blogspot.gr/2011/10/blog-post.html)
piges.JPG
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Το ταξίδι ξεινάει από τις πηγές. Οι πηγές είναι το μέρος του ποταμού που βρίσκεται ψηλά στα βουνά, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και νερού.
kyriws_roi.JPG
ΠΟΡΕΙΑ: Η κυρίως ροή είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, που ξεκινά από τις πηγές και φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Κατά μήκος του τμήματος αυτού πολλοί παραπόταμοι ενώνονται με αυτό και έτσι αυξάνεται η ποσότητα νερού που μεταφέρει το ποτάμι.
ekvoles.jpg
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Οι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα και συνήθως χωρίζεται σε πολλά μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας ένα Δέλτα.









Γεωγραφικό γλωσσάριο
ποταμός: ποσότητα νερού που χύνεται στη θάλασσα και ρέει ανάμεσα σε δύο όχθες

ποτάμι: μικρός ποταμός


(από SCHOOLIKI 2010-2011)
 

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ο ΩΚΕΑΝΟΣ


Προαιρετικές εργασίες:

(σε χαρτόνι ή σε κόλλα μπορείς αν θέλεις να διαλέξεις μία από τις δύο εργασίες)

Πρώτη εργασία: Στο κείμενο γίνεται αναφορά στον ωκεανό. Υπάρχει όμως και ο Ωκεανός.

 Ο Ωκεανός στη μυθολογία ήταν γιος του Ουρανού και της Γης. Ψάχνω και βρίσκω πληροφορίες για τον Ωκεανό στη μυθολογία και γράφω μια παράγραφο. Μπορώ να συνοδεύσω την εργασία μου με ένα σχέδιο ή εικόνα.

Δεύτερη εργασία: Στο κείμενο γίνεται αναφορά στον ωκεανό. Οι ωκεανοί της Γης είναι τρεις: ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός. Βρίσκω πληροφορίες για ένα από τους τρεις ή και για τους τρεις και γράφω μία παράγραφο. Μπορώ να συνοδεύσω την εργασία μου με ένα σχέδιο ή εικόνα. 

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εφαρμογίδια για περίμετρο και εμβαδόν-2

Στο παιχνίδι αυτό καλούμαστε να  κατασκευάσουμε διαφορετικά διαστημόπλοια που έχουν την ίδια περίμετρο.
 
http://pbskids.org/cyberchase/math-games/airlines-builder

 



Εφαρμογίδια για περίμετρο και εμβαδόν-1

Στο παιχνίδι αυτό μπορούμε να κατασκευάσουμε σχήματα καλύπτοντας την επιφάνεια με τετραγωνικές μονάδες ή/και καθορίζοντας το περίγραμμα των σχημάτων

http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cResource.dspDetail&ResourceID=1011




 

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Το νερό συστήνεται -2

 
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και συγκρίνετέ το με το κείμενο που διαβάσαμε. Ταιριάζει με όσα διαβάσατε; Δοκιμάστε να κάνετε ανάγνωση κατά τη διάρκεια της προβολής του. Θυμηθείτε: εσείς είστε το νερό. Δώστε ανάλογο ύφοςστην ανάγνωσή σας.

http://rotatonero.wikidot.com/sist

 https://www.youtube.com/embed/abhW0jNeMyM?rel=0

Το νερό συστήνεται -1


Δείτε το υλικό της αφόρμησης  του περιβαλλοντικού προγράμματος στο ΚΠΕ Καστοριάς " Μια σταγονοπαρέα στη λίμνη μας". Θα σας δώσει ιδέες για τη δική σας εικονογραφημένη ιστορία.

Πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης την οικολογική ιστορία " Απεργία στον κύκλο του νερού" πατώντας εδώ



 Δείτε το βίντεο με τον κύκλο του νερού από την εκπαιδευτική τηλεόραση πατώντας εδώ