Από τη Λαπωνία ξεκινά το μακρινό του ταξίδι ο Άη Βασίλης κάθε χρόνο ώστε μέχρι το ξημέρωμα των Χριστουγέννων να προλάβει να μοιράσει τα δώρα του σε όλα τα παιδάκια του κόσμου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα η NORAD ακολουθεί τα βήματα του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο.
Ποια διαδρομή θα ακολουθήσει φέτος το έλκηθρο του Άη Βασίλη και πότε θα τρυπώσει στην καμινάδα σας; Την απάντηση δίνει, όπως κάθε χρόνο, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) που καταγράφει στο Διαδίκτυο όλη την πορεία του Άγιου Βασίλη.
Η NORAD, που επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Βορείου Αμερικής μέσα από την ιστοσελίδα www.noradsanta.org, που λειτουργεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και κορεατικά) επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να διαπιστώνουν πού ακριβώς βρίσκεται ο Αϊ-Βασίλης και τα ελάφια του.Η NORAD (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας) με τον δορυφόρο του αμερικανικού στρατού σε συνεργασία με το Google Earth, παρακολουθεί κάθε στιγμή τις κινήσεις του, τον εντοπίζει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη όπου βρίσκεται και αναμεταδίδει την πορεία του LIVE μέσω του δορυφόρου της Ο Άγιος Βασίλης, σύμφωνα με τη NORAD, ξεκίνησε μόλις το ταξίδι του. Όποιος αγωνιά για το πότε θα φτάσει στο δικό του σπίτι ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα, αρκεί να στείλει ένα mail στο noradtrackssanta@outlook.com και κάποιος εργαζόμενος της NORAD θα τον ενημερώσει για το που ακριβώς βρίσκεται το έκληθρο.
Για τους... δύσπιστους, μάλιστα, η ιστοσελίδα θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο τρισδιάστατα βίντεο με τη φιγούρα του Άγιου Βασίλη να ίπταται πάνω από μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι και το Σίδνεϊ.
Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και πληροφορίες σχετικά με τον Άγιο Βασίλη, τις οποίες συγκέντρωσαν οι ειδικοί της NORAD. Μεταξύ άλλων, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ότι η ηλικία του είναι «πάνω κάτω 16 αιώνων», ή ακόμη και τεχνικά χαρακτηριστικά για το ιπτάμενο έλκηθρό του, όπως ότι η ανώτατη ταχύτητά του είναι «μεγαλύτερη της ταχύτητας του φωτός», ή πως το «βάρος δώρων κατά την απογείωση είναι 60.000 τόνοι».
Η NORAD, που λειτουργεί υπό κοινή καναδο-αμερικανική διοίκηση, έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 50 χρόνια το πρόγραμμά της για την «εναέρια επιτήρηση» του Αϊ-Βασίλη, μία παράδοση που ξεκίνησε κατά λάθος το 1955.
Αυτή είναι η 50η χρονιά όπου η NORAD ανιχνεύει τις κινήσεις του Άη Βασίλη, ενώ οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του και μέσω facebook και twitter.
Η ΝΟRAD δεν αποκαλύπτει την ακριβή θέση του στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ για τη δουλειά τους απαιτούνται μήνες σχεδιασμού ώστε να χαραχθεί η πορεία του και στρατός εθελοντών να απαντούν σε μηνύματα, κλήσεις κι ερωτήματα ενδιαφερομένων...
Το ταξίδι του αγίου ξεκινά το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στις 12 ακριβώς, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 το πρωί, ανήμερα Χριστουγέννων. Το έλκηθρο απογειώνεται από το Βόρειο Πόλο και τα ραντάρ το εντοπίζουν αρχικά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα περάσει διαδοχικά από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Στην ανακοίνωσή της η NORAD εξηγεί πώς μπορεί να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το έλκηθρο ανά πάσα στιγμή: η κατακόκκινη μύτη του Ρούντολφ, ενός από τους ταράνδους του Άη Βασίλη, στέλνει ένα ισχυρό υπέρυθρο σήμα που επιτρέπει στα ραντάρ να τον εντοπίζουν.
Η παράδοση που ακολουθεί η Norad προέκυψε από ένα τυπογραφικό λάθος που έκανε το 1955 μια εφημερίδα στο Κολοράντο Σπρινγκς, την πόλη όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης.
Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τη διαφήμιση ενός καταστήματος το οποίο έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του Άη Βασίλη για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί του. Αποδείχθηκε όμως ότι το τηλέφωνο αυτό χτυπούσε στα γραφεία της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αεράμυνας (Conad), τον προκάτοχο της Norad. Από τότε, οι στρατιωτικοί της Norad ανέλαβαν άλλη μία "αποστολή".
Οι ειδικοί του τομέα πληροφοριών ρωτήθηκαν πώς καταφέρνει ο Άη Βασίλης να περνάει απ' όλα τα σπίτια του κόσμου μέσα σε 24 ώρες. Αφού μελέτησαν τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά για αυτόν. "Το ταξίδι του μας φαίνεται ότι διαρκεί 24 ώρες αλλά για τον ίδιο μπορεί να κρατάει πολλές μέρες, εβδομάδες ή και μήνες", εξήγησε η Norad.
Πάτησε πάνω στην εικόνα και θα σε μεταφέρει σε μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία για να διαλέξεις το βιβλίο που θα σε συντροφεύει στις διακοπές!!
Σημείωση: αν δεν εμφανίζονται ελληνικά βιβλία άλλαξε τη γλώσσα πάνω δεξιά!
Για να μπορέσει ο άγιος Βασίλης να ανάψει τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα πρέπει να τον βοηθήσεις να περάσει τις μαθηματικές δοκιμασίες. Επέλεξε πράξη ( πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση) καθώς και επίπεδο δυσκολίας (1, 2, 3) και το παιχνίδι ξεκινά! Ας τον βοηθήσουμε λοιπόν!!
Ο Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος για το ταξίδι του για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Θα πρέπει να γεμίσει το ντεπόζιτο του έλκηθρου με καύσιμα (καρότα φυσικά) . Επέλεξε επίπεδο δυσκολίας (easy medium, hard) και την ταχύτητα δυσκολίας (1,2,3,4) και λύσε δέκα πράξεις για να βοηθήσεις τον άγιο Βασίλη να ξεκινήσει.
'Αναψε τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο συνδέοντας τους λαμπτήρες με το διακόπτη. Μπορείς να στριφογυρίσεις τα σύρματα και τους λαμπτήρες πατώντας πάνω τους.
Βρίσκουμε τον αριθμό των αξόνων συμμετρίας κάθε σχήματος που εμφανίζεται στην οθόνη. Αν δεν βρουμε τον ορθό αριθμό των αξόνων συμμετρίας τότε το εφαρμογίδο παρουσιάζει όλους τους άξονες συμμετρίας διπλώνοντας κάθε φορά τοσχήμα στον άξονα συμμετρίας που παρουσιάζει. Το εφαρμογίδιο για να προχωρήσει στο επόμενο σχήμα πρέπει να έχει γραμμένο τον ορθό αριθμό των αξόνων συμμετρίας http://www.innovationslearning.co.uk/subjects/maths/a ctivities/year3/symmetry/shape_game.asp
Με το εφαρμογίδιο κατασκευάζουμε συμμετρικά σχήματα στο τετραγωνισμένο χαρτί Ο άξονας συμμετρίας είναι η οριζόνται μπλε γραμμή Όταν τελειώσουμε την κατασκευή πατούμε στο κουτί με το σύμβολο √ και πληροφορούμαστε αν η κατασκευή τους είναι συμμετρική ή όχι.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σημασία που έχει το περιβάλλον για μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για την προστασία του. Υπάρχουν πολλά, απλά και βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά όλοι μας για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Με την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν εξαντλούνται οι φυσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, τα δέντρα κλπ.
Αλλάζουμε συνήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας!
Όταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου στο άλλο, πρέπει να σβήνουμε τα φώτα, έστω και αν θα λείψουμε μόνο για λίγη ώρα. Ταυτόχρονα, είναι καλή ιδέα να αξιοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται το φως της ημέρας, ανοίγοντας τις κουρτίνες στα σπίτια μας και κάνοντας δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το κέντημα ή το σιδέρωμα δίπλα από ένα παράθυρο. Επίσης, σημαντικό είναι να ξεσκονίζουμε τους λαμπτήρες καθώς οι σκονισμένοι λαμπτήρες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι καθαροί. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οι οποίοι έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής και παράλληλα καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς.
Σπατάλη ενέργειας γίνεται όταν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, σε κατάσταση αναμονής. Στην περίπτωση αυτή, η τηλεόραση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο το 45% της ενέργειάς της. Γι’ αυτό κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη και δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής. Δεν αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζεται, όταν η μπαταρία είναι γεμάτη. Με τον τρόπο αυτό σπαταλάμε άσκοπα το 95% του ηλεκτρισμού, ενώ μόνο το 5% χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του κινητού μας. Χρησιμοποιούμε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης. Όταν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, όπως π.χ. ένα ψυγείο, πλυντήριο ή ηλεκτρικό φούρνο, φροντίζουμε να είναι ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α, ούτως ώστε να καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές συσκευές. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονομείται μ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια 30-50% ανά πλύση. Μαγειρεύουμε έξυπνα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ενώ μαγειρεύουμε, προκειμένου να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια. Για παράδειγμα, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, για να ελέγξουμε, εάν είναι έτοιμο το φαγητό. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, βγαίνει ο θερμός αέρας και μέσα μπαίνει κρύος αέρας. Ως αποτέλεσμα, στη συνέχεια ο φούρνος πρέπει να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για να αναπληρώσει τη χαμένη θερμότητα, αλλά και για να την επαναφέρει στη θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει, π.χ. 180° ή 200°C. Μαγειρεύουμε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το διακόπτη. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Μαγειρεύοντας σε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να συγκρατούν περισσότερη θερμότητα από τα υπόλοιπα σκεύη, έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάζουμε το φαγητό σε χαμηλότερη θερμοκρασία έως και 15 βαθμούς.
Βασική τακτική για τη σωστή χρήση των ψυγείων είναι η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν, οι ανάγκες για ψύξη είναι χαμηλότερες από ό,τι το καλοκαίρι. Επίσης, κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο, βγαίνει έξω ο κρύος αέρας και αντικαθίσταται από το ζεστό αέρα που μπαίνει μέσα. Κατά συνέπεια, το ψυγείο θερμαίνεται και πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να φθάσει στη θερμοκρασία στην οποία το έχουμε θέσει. Για το σκοπό αυτό, αποφεύγουμε, επίσης, να τοποθετούμε σκεύη με ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Καλό είναι να μην ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για πολλή ώρα. Σημαντική, ακόμη, είναι η καθαριότητα στο πίσω μέρος του ψυγείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα ξεσκονόπανο, μια σκούπα ή με μια ηλεκτρική σκούπα. Τα σύρματα που υπάρχουν εκεί, απορροφούν τη θερμότητα από το εσωτερικό μέρος του βοηθώντάς το, με τον τρόπο αυτό, να παγώνει. Τέλος, μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι μας είναι η τακτική απόψυξη του ψυγείου σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς με τον τρόπο αυτό, είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας κατάλληλα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, την εποχή του χρόνου και την ώρα της ημέρας. Όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, είναι καλά να ντυνόμαστε πιο ζεστά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κρύο παρά να αυξάνουμε τη θερμοκρασία. Χρήσιμο είναι να μην υπερθερμαίνουμε τα σπίτια μας άσκοπα. Εάν όλοι μειώσουμε τη θερμοκρασία στα σπίτια μας κατά ένα βαθμό Κελσίου, μπορούμε να μειώσουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 7%. Βάσει υπολογισμών, είναι γνωστό ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια είναι για τη θέρμανση. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού θερμοστάτη, ο οποίος θα προγραμματίζεται, για παράδειγμα, να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία την ημέρα και σε υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ. Συντηρούμε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αν υπάρχει θερμάστρα στο σπίτι, η οποία χρησιμοποιείται συχνά, ελέγχουμε το φίλτρο του αέρα. Όταν το φίλτρο είναι αποφραγμένο, η θερμάστρα πρέπει να λειτουργήσει πιο εντατικά, άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει το χώρο. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μέρες εξοικονομούμε €60 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.
Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Ελέγχουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας για διαρροές. Όσον αφορά στα παράθυρα, τοποθετούμε διπλά τζάμια όπου αυτό είναι εφικτό. Βεβαιωνόμαστε ότι η οροφή της κατοικίας μας είναι καλά μονωμένη. Εάν πρόκειται να χτίσουμε ένα νέο σπίτι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την "ενεργειακή απόδοση του κτιρίου", δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που πραγματικά καταναλώνεται ή εκτιμάται ότι ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες που συνδέονται με τη συνήθη χρήση του κτιρίου. Πρέπει να υπολογίσουμε τη μόνωση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, το σχεδιασμό και τη θέση του κτιρίου σε σχέση με τους κλιματολογικούς παράγοντες, την έκθεση στον ήλιο και την επίδραση των γειτονικών κατασκευών.
Αλλάζουμε συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος!
Για μικρές αποστάσεις, αποφεύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Πέραν από έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης του σώματος, το περπάτημα αποτελεί τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των λοιπών μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς. Για μικρές αποστάσεις, όπως από το σπίτι στο περίπτερο ή στο φούρνο, καλό είναι να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και να προτιμάμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο. Όπου είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να παίρνουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τη μετάβαση στην εργασία, στο σχολείο ή στο κέντρο της πόλης για δουλειές. Επίσης, αν μένουμε στην ίδια γειτονιά με κάποιο συνάδελφο, είναι καλά η μεταφορά στην εργασία να γίνεται με ένα αυτοκίνητο παρά με δύο. Επίσης, αποφεύγουμε, αν φυσικά τούτο είναι δυνατόν, τα αεροπορικά ταξίδια, γιατί τα αεροπλάνα εκλύουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εάν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα υβριδικό, που είναι πολύ οικονομικό όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμων ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, διαδραματίζουν ο κυβισμός του αυτοκινήτου και το ποσοστό ρύπων που εκπέμπει προς την ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού είναι πιο οικονομικά, τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρηση και τα καύσιμα, και επιπλέον πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων οφείλουν να παρέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση καυσίμων των αυτοκινήτων.
Μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι και να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού, του αλουμινίου κ.λπ. Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά τους κάδους ανακύκλωσης για το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και τις λοιπές συσκευασίες. Εάν είναι εύκολο, τοποθετούμε στον κήπο μας κουτιά για να ξεχωρίζουμε τα είδη προς ανακύκλωση, δηλ. ένα κουτί για τα γυάλινα αντικείμενα, ένα για το χαρτί κ.λπ. Έτσι, θα είναι όλα συγκεντρωμένα και θα τα μεταφέρουμε ευκολότερα στο χώρο συλλογής ειδών ανακύκλωσης του Δήμου της περιοχής μας. Τα παιδιά μπορούν να αφαιρούν από τα μπουκάλια και τα βάζα τους φελλούς και τα καπάκια και να τα ξεπλένουν. Επίσης, όταν πηγαίνουμε για ψώνια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τσάντες οι οποίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως χάρτινες ή πάνινες, αντί για πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Επιπλέον, καλά είναι να προτιμάμε προϊόντα με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία ή προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες ξαναγεμίζουν (π.χ. μπύρες σε γυάλινα μπουκάλια, μελάνι για εκτυπωτές). Όσον αφορά στο αλουμίνιο, είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και επομένως να χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί τόσο ενέργεια όσο και αλουμίνιο. Ακούγεται απίθανο αλλά η ανακύκλωση έστω και μιας συσκευασίας αλουμινίου εξοικονομεί αρκετή ενέργεια ώστε να λειτουργεί μια τηλεόραση για τρεις ολόκληρες ώρες. Κατά παρόμοιο τρόπο, η ανακύκλωση συσκευασιών αλουμινίου, π.χ. κονσέρβες, καταναλώνει έως και δέκα φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι η παραγωγή καινούργιων. Το αλουμινόχαρτο μπορούμε να το πλύνουμε, να το στεγνώσουμε και να το φυλάξουμε για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Όταν πλέον θα έχει φθαρεί αρκετά, μπορούμε να το βάλουμε στον κάδο ανακύκλωσης για το αλουμίνιο. Ξεπλένουμε τις αλουμινένιες συσκευασίες για να μη συγκεντρώνονται έντομα και τις αποθηκεύουμε σε ένα μεγάλο κουτί μέχρι να τις μεταφέρουμε στο χώρο συλλογής. Βάζουμε το γεύμα που παίρνουμε στη δουλειά ή στην εκδρομή σε κουτί, που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αντί σε πλαστικά σακούλια ή αλουμινόχαρτο. Το χαρτί είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο σχολείο, στη δουλειά αλλά και στο σπίτι χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού. Ανακυκλώνοντας χαρτί εξοικονομούμε ενέργεια, αφού τα εργοστάσια χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράξουν χαρτί, για παράδειγμα από παλιές εφημερίδες, παρά από χαρτοπολτό. Ταυτόχρονα σώζουμε και τα δέντρα. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε κάθε είδος χαρτιού όπως περιοδικά, εφημερίδες, παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους, βιβλία προηγούμενων τάξεων, χαρτοσακούλες κ.λπ. Όταν εκτυπώνουμε εργασίες ή ο,τιδήποτε άλλο από τον εκτυπωτή μας στο σπίτι ή το γραφείο, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού.
Δεν ξοδεύουμε άσκοπα νερό. Η αλόγιστη κατανάλωση νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σ’ ό,τι αφορά τις ποσότητες νερού στη χώρα μας. Καθημερινά, όλοι μας σπαταλούμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, τόσο μέσα στο σπίτι (μαγείρεμα, μπάνιο κ.λπ.) όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού (πότισμα κήπου, καθαριότητα αυλής, πλύσιμο αυτοκινήτου κ.λπ.) Μπορούμε, ωστόσο, όλοι μας με απλές κινήσεις να εξοικονομούμε περισσότερο νερό.Όταν πλένουμε τα δόντια μας, μπορούμε απλώς να βρέξουμε την οδοντόβουρτσα, να κλείσουμε τη βρύση και να τα βουρτσίσουμε. Θα ανοίξουμε τη βρύση πάλι μόνο για να ξεπλύνουμε το στόμα μας. Επιπλέον, δεν κρατάμε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν ξυριζόμαστε ή πλενόμαστε. Όταν πλένουμε τα πιάτα, μπορούμε να τα ξεπλένουμε από τις σαπουνάδες χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δοχείο με καθαρό νερό, αντί να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Παράλληλα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό στην τουαλέτα, τοποθετώντας, για παράδειγμα, ένα τούβλο, ένα γεμάτο μικρό μπουκάλι ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο μέσα στο καζανάκι. Έτσι δεν γεμίζει εντελώς και όταν το τραβάμε, θα απελευθερώνεται μικρότερη ποσότητα νερού και θα εξοικονομούνται 3-6 λίτρα κάθε φορά. Για εξοικονόμηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού είναι προτιμότερο να κάνουμε ντουζ παρά μπάνιο στην μπανιέρα. Όταν κάνουμε ντουζ, χρησιμοποιούμε 15 λίτρα νερό το λεπτό. Για ένα κανονικό ντουζ χρειαζόμαστε περίπου πέντε λεπτά, δηλαδή καταναλώνουμε 75 λίτρα νερού κάθε φορά. Ενώ όταν κάνουμε μπάνιο, χρειαζόμαστε τη διπλάσια ποσότητα νερού. Όσον αφορά στο πότισμα του κήπου, ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δηλαδή εξατμίζεται λιγότερο νερό από τη ζέστη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης, φροντίζουμε να μην ποτίζουμε όταν φυσάει γιατί ο αέρας σκορπίζει το νερό. Εάν έχουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος, φροντίζουμε το νερό να ποτίζει τα δέντρα και τα φυτά και να μη χύνεται άσκοπα στο πεζοδρόμιο ή την αυλή. Τα μέρη του κήπου, τα οποία χρειάζονται περισσότερο νερό, τα ποτίζουμε με το λάστιχο ή με το ποτιστήρι, αργά έτσι, ώστε το νερό να φτάνει ως τις ρίζες. Επίσης, αποφεύγουμε το πλύσιμο της αυλής και του αυτοκινήτου με λάστιχο.
Σημαντική τακτική στην προσπάθεια για εξοικονόμηση νερού είναι ο έγκαιρος εντοπισμός διαρροών νερού στην κουζίνα, την τουαλέτα ή τον κήπο. Ακόμα και μια μικρή διαρροή νερού, μπορεί να σπαταλήσει μεγάλη ποσότητα νερού, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μια διαρροή νερού η οποία γεμίζει ένα φλυτζάνι σε 10 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει στη σπατάλη 10.000 λίτρων νερού μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, ποσότητα που είναι αρκετή για να γεμίσει 52 μπανιέρες. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ποσότητα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την κατανάλωση 65 ποτηριών νερού το χρόνο. Επίσης, μια τουαλέτα που στάζει μπορεί να καταναλώσει έως και 70.000 λίτρα νερού επιπλέον. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον εντοπισμό διαρροών είναι οι ακόλουθες: Ελέγχουμε την ένδειξη του μετρητή πριν φύγουμε από το σπίτι και επίσης όταν επιστρέψουμε. Αν δούμε ότι ο μετρητής υποδεικνύει κατανάλωση νερού όση ώρα απουσιάζουν όλοι απ’ το σπίτι, καλούμε έναν υδραυλικό για να κάνει έλεγχο. Στο καζανάκι της τουαλέτας μπορούμε να ρίξουμε λίγη μπογιά και περιμένουμε λίγη ώρα. Αν δούμε ότι στην τουαλέτα τρέχει χρωματισμένο νερό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή. Αποφεύγουμε να πετάμε σκουπίδια στην παραλία. Γι’ αυτό όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα φροντίζουμε να παίρνουμε μαζί μας σκουπιδοσακούλα για να τοποθετούμε μέσα τα σκουπίδια, τα μπουκάλια ή τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών. Η θάλασσα και οι παραλίες έχουν γεμίσει σκουπίδια. Από τη θάλασσα εξαρτάται ο αέρας, η υγρασία ακόμα και ο καιρός. Οι πλαστικές σακούλες και τα άλλα πλαστικά σκουπίδια και βλαβερά υγρά και λάδια που ρίχνονται στη θάλασσα και τις παραλίες, ρυπαίνουν το νερό και σκοτώνουν τα θαλάσσια είδη (ψάρια, χελώνες). Φυτεύουμε δένδρα και φυτά. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τη Γη πιο πράσινη και υγιεινή. Αν ο καθένας μας φύτευε ένα σπόρο, θα φύτρωναν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια φυτά που θα χάριζαν περισσότερη ποιότητα στη ζωή μας. Τα δέντρα είναι πολύ γενναιόδωρα προς τους ανθρώπους καθώς μας προσφέρουν πολλά αγαθά, όπως ξυλεία, χαρτί, καρπούς και φρούτα. Επίσης, είναι η φωλιά για πολλά είδη πουλιών και ζώων. Όμως, μια άλλη βασική λειτουργία των δέντρων είναι ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους ανθρώπους και τα ζώα κατά την αναπνοή αλλά και από τη βενζίνη και το κάρβουνο, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια αντίστοιχα. Είναι καλή ιδέα να φυτεύουμε δέντρα, καθώς πέραν από το γεγονός ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά στα σπίτια και ως εκ τούτου, μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλιματισμό του σπιτιού, έως και 10-15%. Εάν επισκεφτούμε κάποιο φυτώριο θα μπορέσουμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τα είδη δέντρων και φυτών που είναι κατάλληλα για την περιοχή μας (ανάλογα με το κλίμα και τις θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του έτους), καθώς και για τις απαιτήσεις που έχει το καθένα (νερό, λίπανση, ανθεκτικότητα στο πολύ ζεστό καλοκαίρι της Κύπρου κ.λπ.). Τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν φυσική και όμορφη διακόσμηση, παράγουν οξυγόνο. Επίσης, ορισμένα φυτά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να απορροφούν την ακτινοβολία από συσκευές όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Στον κήπο του σπιτιού μας μπορούμε, εκτός από λουλούδια, να φυτέψουμε κηπευτικά και αρωματικά φυτά, τα οποία θα είναι πιο νόστιμα και υγιεινά, εφόσον θα γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες έχουν καλλιεργηθεί. Παράλληλα, μεριμνούμε για την προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου από τις πυρκαγιές, γιατί χωρίς τα δάση και το πράσινο δεν υπάρχει οξυγόνο και ζωή.
Μπες στο κλίμα!
Μπες στο κλίμα
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς Μουσική: Κώστας Λειβαδάς Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη & Κώστας Λειβαδάς (Κουαρτέτο)
Ποια υπερθέρμανση γεννάει
Ένα τέρας που ξυπνάει
Θα μας πνίξει θα μας φάει
Μπες στο κλίμα
Ποια πλημμύρα μας τραβάει
Σε ένα ηφαίστειο που ξεσπάει
Δες χιονίζει μήνα Μάη
Μπες στο κλίμα
Ξύπνα τη μνήμη σου
Ξέχνα τη φήμη σου
Παρ' την ευθύνη σου
Γι’ αυτή τη Γη που βουλιάζει
Σκέψου τα μέρη σου
Πες το στο ταίρι σου
Είναι στο χέρι σου
Ένα παιδί σου φωνάζει
Δείξε μου πόσο σε νοιάζει
Μπες στο κλίμα
Κάθε μέρα που περνάει
Σαν αρρώστια προχωράει
Άλλο αστείο δε χωράει
Μπες στο κλίμα
Ποιος στα αλήθεια κυβερνάει
Ποιος θυμάται ποιος ξεχνάει
Για ποιο μέλλον συζητάει
Μπες στο κλίμα
Ξύπνα τη μνήμη σου
Ξέχνα τη φήμη σου
Παρ' την ευθύνη σου
Γι’ αυτή τη Γη που βουλιάζει
Σκέψου τα μέρη σου
Πες το στο ταίρι σου
Είναι στο χέρι σου
Ένα παιδί σου φωνάζει
Δείξε μου πόσο σε νοιάζει
Μπες στο κλίμα
Ο καθένας από εμάς μπορεί να σώσει τον πλανήτη!
Έφηβοι από 21 κράτη μέλη της Ε.Ε. βιντεοσκοπούν για την κλιματική αλλαγή και παρουσιάζουν τις καλύτερες συμβουλές τους για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Ελλάδα-Δάφνη
Ουγγαρία-Eszeter
Μετάφραση: Μ' αρέσει να κυκλοφορώ με ποδήλατο, γιατί είμαι ανεξάρτητη. Δεν καταναλώνω καύσιμα. Είναι καλή γυμναστική και οικολογικό. Μπορείτε κι εσείς! Απλά προσπαθήστε το!
Δανία-Anna
Μετάφραση: Αγαπώ τα δέντρα και γι' αυτό δεν τυπώνω ποτέ τίποτα. Κρατάω τα πάντα στον υπολογιστή μου. Όταν χρησιμοποιώ χαρτί είναι πάντα ανακυκλωμένο. Όσο λιγότερα χαρτιά υπάρχουν γύρω μας τόσο ευκολότερη είναι η ζωή μας.
Βουλγαρία-Mira
Μετάφραση: Όταν βγαίνω, σβήνω τα φώτα σ' όλα τα δωμάτια. Όταν επιστρέφω τα ανάβω. Άναψε-σβήσε. Εύκολο είναι. Οι γονείς μου όμως μερικές φορές το ξεχνούν και πρέπει να τους το θυμίζω ή να το κάνω εγώ.
Ρουμανία-Camelia
Μετάφραση: Για μένα το νερό είναι πολύτιμο. Γι' αυτό προτιμώ ένα γρήγορο ντους, αντί να γεμίζω τη μπανιέρα. Έτσι εξοικονομώ νερό και ενέργεια. Δοκιμάστε το κι εσείς!
Αν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο, πατήστε εδώ.
Εξοικονομήστε ενέργεια!
Ακόμη και τα ζώα προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη! Εμείς;
Αν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο, πατήστε εδώ.
Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης. Καθώς η θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται, η θερμότητα επιστρέφει στην ατμόσφαιρα και ένα μέρος της απορροφάται ή αντανακλάται πίσω στη Γη. Αυτή η φυσική διαδικασία ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι αυτή που ευθύνεται για τη ζωή στον πλανήτη μας.
Χωρίς αυτή, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του πλανήτη μας θα ήταν -18ο C. Η Γη είναι περικυκλωμένη από ένα στρώμα αόρατων αερίων, (όπως το διοξείδιο του άνθρακα), που λειτουργούν ακριβώς σαν ένα θερμοκήπιο, κρατάνε τη ζεστασιά του ήλιου κοντά στον πλανήτη και δεν την αφήνουν να φύγει.
Λόγω των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, είναι σήμερα υψηλότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο μέσος όρος της θερμοκρασίας κατά 0,74ο C σε όλο τον κόσμο και κατά 1ο C ειδικά στην Ευρώπη.
Η τρύπα του όζοντος
Το όζον είναι μία στιβάδα στην ατμόσφαιρα που μας προστατεύει, αφού απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, που βλάπτει τους ζωντανούς οργανισμούς.
Τα τελευταία χρόνια όμως η στιβάδα του όζοντος έχει μειωθεί από διάφορα αέρια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.
Οι χλωροφθοράνθρακες που απελευθερώνονται από τα αεροζόλ, τις κλιματιστικές συσκευές, τα ψυγεία, τους πυροσβεστήρες κλπ, ανεβαίνουν στη στιβάδα του όζοντος με αποτέλεσμα την αραίωση του στρώματός του και τη δημιουργία της γνωστής τρύπας.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση παρατηρήθηκε παράλληλα με την πρόοδο που σημείωσε η ανθρωπότητα.
Τα εργοστάσια, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι μονάδες επεξεργασίας μεταλλευμάτων (π.χ. χυτήρια χαλκού), τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, αεροπλάνα) είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών αερίων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επίσης, συνιστούν φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και η έκρηξη ηφαιστείων.
Η ρύπανση του νερού
Η αξία του νερού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού κάθε ζωντανός οργανισμός εξαρτάται απ’ αυτό, για να επιβιώσει. Άρα είναι πολύτιμο και πρέπει να το προστατεύουμε.
Δυστυχώς, σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των ποταμών, των λιμνών κλπ από τα απόβλητα των εργοστασίων και τα λύματα των νοικοκυριών.
Τα νερά ρυπαίνονται από διάφορα υγρά, επικίνδυνα για την υγεία, τα οποία χύνονται εκεί. Τέτοια υγρά είναι η βενζίνη, τα λάδια από μηχανές, αυτοκίνητα, τα απορρυπαντικά, τα φυτοφάρμακα κλπ.
Ρύπανση των νερών προκαλούν ακόμη όλων των ειδών τα πλαστικά, τα ελαστικά, τα είδη αλουμινίου.
Συχνά στις χώρες του Τρίτου κόσμου ξεσπούν πολύ σοβαρές αρρώστιες, εξαιτίας της κατανάλωσης βρώμικου νερού.
Η ρύπανση του εδάφους
Ο σχηματισμός του εδάφους είναι μια εξαιρετικά αργή διεργασία, γι’ αυτό το έδαφος, ουσιαστικά, θεωρείται ως ένας μη ανανεώσιμος πόρος.
Το έδαφος, μάς χαρίζει τροφή και πρώτες ύλες. Επίσης, αποθηκεύει πολλές ουσίες, μεταξύ των οποίων νερό και θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, το έδαφος απειλείται από πολλές διεργασίες, όπως η διάβρωση, η μείωση της οργανικής ύλης, η μείωση της βιοποικιλότητας, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις και η ρύπανση.
Όσον αφορά στη ρύπανση, τα τελευταία χρόνια το έδαφος υφίσταται αλλοίωση σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα. Επίσης, το έδαφος ρυπαίνεται από τοξικές ουσίες, ρύπους, πλαστικά αντικείμενα, σκουπίδια κ.λπ.
Όξινη βροχή
Το φαινόμενο της όξινης βροχής παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στις βιομηχανικές κυρίως περιοχές της Γης.
Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα αέρια (κυρίως θείο και άζωτο), που εκπέμπουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες βιομηχανίες, αναμειγνύονται με το νερό και το καθιστούν όξινο. Έτσι, λοιπόν, η βροχή (ή το χιόνι) που πέφτει στη Γη και περιέχει τα βλαβερά και μολυσμένα αέρια, ονομάζεται όξινη βροχή.
Η όξινη βροχή είναι βλαβερή για τους ανθρώπους και τα ζώα, τα φυτά, τα ποτάμια, τις λίμνες και τους οργανισμούς που ζουν εκεί.
Η όξινη βροχή νεκρώνει τα πάντα και ρυπαίνει το πόσιμο νερό, που καταναλώνουν οι άνθρωποι και τα ζώα.
Επίσης, διαβρώνει τα πετρώματα, η μορφή τους χάνεται και γίνονται σκόνη.
Περιβαλλοντική ρύπανση
Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος και η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ρύπανση στο περιβάλλον.
Εκτός από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους, το φυσικό περιβάλλον ρυπαίνεται από τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που δημιουργούν οι άνθρωποι καθημερινά.
Τα σκουπίδια που συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα οχήματα μεταφέρονται σε χώρους που ονομάζονται «χωματερές» όπου, άλλα οχήματα καλύπτουν τα σκουπίδια με χώμα ή τα ρίχνουν σε τρύπες. Όμως, οι ποσότητες των σκουπιδιών είναι πολύ μεγαλύτερες από τους χώρους που είναι διαθέσιμοι για την εναπόθεσή τους.
Η άνοδος της θερμοκρασίας
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της τρομακτικής αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα.
Προβλέπεται ότι η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,1 μέχρι 6,4°C κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, εάν οι αρμόδιοι φορείς δεν προβούν στην άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων τουθερμοκηπίου.
Η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των πυρκαγιών και να επιφέρει περαιτέρω μείωση στο διαθέσιμο νερό.
Το λιώσιμο των πάγων
Η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους της, καθώς και όπου υπάρχουν παγετώνες.
Η θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από τον Αρκτικό πάγο στο Βόρειο Πόλο έχει συρρικνωθεί κατά 10% κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ, το πάχος του πάγου πάνω από το νερό έχει σημειώσει μείωση κατά 40%.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Εάν πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις για το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων, είναι φυσικό επόμενο να ανέβει και η στάθμη της θάλασσας.
Τον 20ο αιώνα η στάθμη ανήλθε κατά 12-22 εκατοστά και τον 21ο αιώνα θα ανέλθει μέχρι και τα 59 εκατοστά.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί βέβαια ν’ ανέβει περισσότερο. Τότε νησιά, ωκεανοί και παραθαλάσσιες πόλεις μπορεί να βυθιστούν.
Θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία, αφού η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα θα επηρεάσει και το πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι των περιοχών που θα επηρεαστούν θα αναζητήσουν νέο τόπο διαβίωσης με επιπτώσεις και στην οικονομία των χωρών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, ο καύσωνας αναμένεται ότι θα είναι συχνότερα αλλά και εντονότερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κύμα καύσωνα που σημειώθηκε στην Ευρώπη το 2003, προκαλώντας το θάνατο αρκετών Ευρωπαίων πολιτών και προξενώντας πυρκαγιές μεγάλης έκτασης καθώς και γεωργικές καταστροφές ύψους πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο ερημοποίησης, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες θα προκαλέσουν καταστροφή των καλλιεργειών και διάβρωση του εδάφους. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ποιότητα του νερού, λόγω ρύπανσης των πηγών, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων. Θα διευρυνθούν οι περιοχές, για να βρουν οι άνθρωποι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας
Η βιοποικιλότητα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών, ειδών και οικοσυστημάτων που αποτελούν τη ζωή στη Γη, δηλαδή τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια και τα φυτά (πανίδα και χλωρίδα).
Πολλά είδη αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από τις αλλαγές του κλίματος σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
Ζώα των οποίων το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης βρίσκεται στους πόλους της Γης ή γενικά σε ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Επίσης, πτηνά θα αναγκαστούν να αποδημήσουν σε διαφορετικές περιοχές από αυτές στις οποίες ζούσαν μέχρι σήμερα.
Τα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία
Η κλιματική αλλαγή καθιστά το κλίμα της Ευρώπης περισσότερο ζεστό και υγρό, γεγονός το οποίο θα επιφέρει επιδημίες και ασθένειες, που θα προκαλούνται από κουνούπια, άλλα έντομα και τρωκτικά.
Η διάδοση των ασθενειών θα είναι πιο εύκολη. Επιπλέον, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει την αύξηση μικροβίων και βακτηριδίων που δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για την υγεία, θα είναι σημαντικοί και θα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Η περαιτέρω ρύπανση του αέρα θα αυξήσει την προδιάθεση για άσθμα, αναπνευστικές μολύνσεις και καρδιακά προβλήματα.
Στο εφαρμογίδιο κατηγοριοποιούμε τα τρίγωνα μετακινώντας τα στην κατάλληλη ομάδα σύμφωνα με τις γωνίες τους, οξεία (acute), ορθή (right) και αμβλεία (obtuse).
Στο εφαρμογίδιο επιλέγουμε μια από τις φιγούρες που υπάρχουν στο κάτω μέρος της οθόνης. Στη συνέχεια προσπαθούμε με τα 7 κομμάτια του Κινέζικου Τετραγώνου να την συμπληρώσουμε. Μπορούμε να μετακινήσουμε και να περιστρέψουμε τα σχήματα σύροντάς τα από τις κορυφές.
Κάθε φορά χρησιμοποιούμε όλα τα σχήματα που μας δίνονται στο εφαρμογίδιο και προσπαθούμε να κατασκευάσουν τετράγωνο. Τα σχήματα μπορεί να περιστραφούν πατώντας στην οδηγία Rotate all. Το εφαρμογίδιο έχει τρία επίπεδα δυσκολίας.
Το εφαρμογίδιο μας δίνει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουμε τα σχήματα που βλέπουμε στην οθόνη σύροντας τα στην κατάλληλη ομάδα (πολύγωνα-όχι πολύγωνα).