Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στάση βροχοσταλίδων -2

Πηγή: http://klimatikiallagi.wikidot.com/sullog

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σημασία που έχει το περιβάλλον για μας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για την προστασία του. Υπάρχουν πολλά, απλά και βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά όλοι μας για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Με την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν εξαντλούνται οι φυσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, τα δέντρα κλπ.

Αλλάζουμε συνήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας!

eikones1.JPG
Όταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου στο άλλο, πρέπει να σβήνουμε τα φώτα, έστω και αν θα λείψουμε μόνο για λίγη ώρα. Ταυτόχρονα, είναι καλή ιδέα να αξιοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται το φως της ημέρας, ανοίγοντας τις κουρτίνες στα σπίτια μας και κάνοντας δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το κέντημα ή το σιδέρωμα δίπλα από ένα παράθυρο. Επίσης, σημαντικό είναι να ξεσκονίζουμε τους λαμπτήρες καθώς οι σκονισμένοι λαμπτήρες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι καθαροί.
Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οι οποίοι έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής και παράλληλα καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς.
Σπατάλη ενέργειας γίνεται όταν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, σε κατάσταση αναμονής. Στην περίπτωση αυτή, η τηλεόραση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο το 45% της ενέργειάς της. Γι’ αυτό κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη και δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής.
Δεν αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζεται, όταν η μπαταρία είναι γεμάτη. Με τον τρόπο αυτό σπαταλάμε άσκοπα το 95% του ηλεκτρισμού, ενώ μόνο το 5% χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του κινητού μας.
Χρησιμοποιούμε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης. Όταν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, όπως π.χ. ένα ψυγείο, πλυντήριο ή ηλεκτρικό φούρνο, φροντίζουμε να είναι ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α, ούτως ώστε να καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές συσκευές. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονομείται μ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια 30-50% ανά πλύση.
Μαγειρεύουμε έξυπνα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ενώ μαγειρεύουμε, προκειμένου να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια. Για παράδειγμα, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, για να ελέγξουμε, εάν είναι έτοιμο το φαγητό. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, βγαίνει ο θερμός αέρας και μέσα μπαίνει κρύος αέρας. Ως αποτέλεσμα, στη συνέχεια ο φούρνος πρέπει να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για να αναπληρώσει τη χαμένη θερμότητα, αλλά και για να την επαναφέρει στη θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει, π.χ. 180° ή 200°C. Μαγειρεύουμε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το διακόπτη. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Μαγειρεύοντας σε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να συγκρατούν περισσότερη θερμότητα από τα υπόλοιπα σκεύη, έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάζουμε το φαγητό σε χαμηλότερη θερμοκρασία έως και 15 βαθμούς.
Βασική τακτική για τη σωστή χρήση των ψυγείων είναι η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν, οι ανάγκες για ψύξη είναι χαμηλότερες από ό,τι το καλοκαίρι. Επίσης, κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο, βγαίνει έξω ο κρύος αέρας και αντικαθίσταται από το ζεστό αέρα που μπαίνει μέσα. Κατά συνέπεια, το ψυγείο θερμαίνεται και πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να φθάσει στη θερμοκρασία στην οποία το έχουμε θέσει. Για το σκοπό αυτό, αποφεύγουμε, επίσης, να τοποθετούμε σκεύη με ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Καλό είναι να μην ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για πολλή ώρα. Σημαντική, ακόμη, είναι η καθαριότητα στο πίσω μέρος του ψυγείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα ξεσκονόπανο, μια σκούπα ή με μια ηλεκτρική σκούπα. Τα σύρματα που υπάρχουν εκεί, απορροφούν τη θερμότητα από το εσωτερικό μέρος του βοηθώντάς το, με τον τρόπο αυτό, να παγώνει. Τέλος, μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι μας είναι η τακτική απόψυξη του ψυγείου σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς με τον τρόπο αυτό, είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας κατάλληλα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, την εποχή του χρόνου και την ώρα της ημέρας. Όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, είναι καλά να ντυνόμαστε πιο ζεστά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κρύο παρά να αυξάνουμε τη θερμοκρασία. Χρήσιμο είναι να μην υπερθερμαίνουμε τα σπίτια μας άσκοπα. Εάν όλοι μειώσουμε τη θερμοκρασία στα σπίτια μας κατά ένα βαθμό Κελσίου, μπορούμε να μειώσουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 7%. Βάσει υπολογισμών, είναι γνωστό ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια είναι για τη θέρμανση. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού θερμοστάτη, ο οποίος θα προγραμματίζεται, για παράδειγμα, να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία την ημέρα και σε υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ. Συντηρούμε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αν υπάρχει θερμάστρα στο σπίτι, η οποία χρησιμοποιείται συχνά, ελέγχουμε το φίλτρο του αέρα. Όταν το φίλτρο είναι αποφραγμένο, η θερμάστρα πρέπει να λειτουργήσει πιο εντατικά, άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει το χώρο. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μέρες εξοικονομούμε €60 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.
Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Ελέγχουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας για διαρροές. Όσον αφορά στα παράθυρα, τοποθετούμε διπλά τζάμια όπου αυτό είναι εφικτό. Βεβαιωνόμαστε ότι η οροφή της κατοικίας μας είναι καλά μονωμένη. Εάν πρόκειται να χτίσουμε ένα νέο σπίτι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την "ενεργειακή απόδοση του κτιρίου", δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που πραγματικά καταναλώνεται ή εκτιμάται ότι ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες που συνδέονται με τη συνήθη χρήση του κτιρίου. Πρέπει να υπολογίσουμε τη μόνωση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, το σχεδιασμό και τη θέση του κτιρίου σε σχέση με τους κλιματολογικούς παράγοντες, την έκθεση στον ήλιο και την επίδραση των γειτονικών κατασκευών.

Αλλάζουμε συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος!

eikones3.JPG
Για μικρές αποστάσεις, αποφεύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Πέραν από έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης του σώματος, το περπάτημα αποτελεί τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των λοιπών μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς. Για μικρές αποστάσεις, όπως από το σπίτι στο περίπτερο ή στο φούρνο, καλό είναι να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και να προτιμάμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο. Όπου είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να παίρνουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τη μετάβαση στην εργασία, στο σχολείο ή στο κέντρο της πόλης για δουλειές. Επίσης, αν μένουμε στην ίδια γειτονιά με κάποιο συνάδελφο, είναι καλά η μεταφορά στην εργασία να γίνεται με ένα αυτοκίνητο παρά με δύο. Επίσης, αποφεύγουμε, αν φυσικά τούτο είναι δυνατόν, τα αεροπορικά ταξίδια, γιατί τα αεροπλάνα εκλύουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εάν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα υβριδικό, που είναι πολύ οικονομικό όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμων ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, διαδραματίζουν ο κυβισμός του αυτοκινήτου και το ποσοστό ρύπων που εκπέμπει προς την ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού είναι πιο οικονομικά, τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρηση και τα καύσιμα, και επιπλέον πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων οφείλουν να παρέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση καυσίμων των αυτοκινήτων.
Μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι και να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού, του αλουμινίου κ.λπ. Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά τους κάδους ανακύκλωσης για το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και τις λοιπές συσκευασίες. Εάν είναι εύκολο, τοποθετούμε στον κήπο μας κουτιά για να ξεχωρίζουμε τα είδη προς ανακύκλωση, δηλ. ένα κουτί για τα γυάλινα αντικείμενα, ένα για το χαρτί κ.λπ. Έτσι, θα είναι όλα συγκεντρωμένα και θα τα μεταφέρουμε ευκολότερα στο χώρο συλλογής ειδών ανακύκλωσης του Δήμου της περιοχής μας. Τα παιδιά μπορούν να αφαιρούν από τα μπουκάλια και τα βάζα τους φελλούς και τα καπάκια και να τα ξεπλένουν. Επίσης, όταν πηγαίνουμε για ψώνια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τσάντες οι οποίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως χάρτινες ή πάνινες, αντί για πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Επιπλέον, καλά είναι να προτιμάμε προϊόντα με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία ή προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες ξαναγεμίζουν (π.χ. μπύρες σε γυάλινα μπουκάλια, μελάνι για εκτυπωτές). Όσον αφορά στο αλουμίνιο, είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και επομένως να χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί τόσο ενέργεια όσο και αλουμίνιο. Ακούγεται απίθανο αλλά η ανακύκλωση έστω και μιας συσκευασίας αλουμινίου εξοικονομεί αρκετή ενέργεια ώστε να λειτουργεί μια τηλεόραση για τρεις ολόκληρες ώρες. Κατά παρόμοιο τρόπο, η ανακύκλωση συσκευασιών αλουμινίου, π.χ. κονσέρβες, καταναλώνει έως και δέκα φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι η παραγωγή καινούργιων. Το αλουμινόχαρτο μπορούμε να το πλύνουμε, να το στεγνώσουμε και να το φυλάξουμε για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Όταν πλέον θα έχει φθαρεί αρκετά, μπορούμε να το βάλουμε στον κάδο ανακύκλωσης για το αλουμίνιο. Ξεπλένουμε τις αλουμινένιες συσκευασίες για να μη συγκεντρώνονται έντομα και τις αποθηκεύουμε σε ένα μεγάλο κουτί μέχρι να τις μεταφέρουμε στο χώρο συλλογής. Βάζουμε το γεύμα που παίρνουμε στη δουλειά ή στην εκδρομή σε κουτί, που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αντί σε πλαστικά σακούλια ή αλουμινόχαρτο. Το χαρτί είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο σχολείο, στη δουλειά αλλά και στο σπίτι χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού. Ανακυκλώνοντας χαρτί εξοικονομούμε ενέργεια, αφού τα εργοστάσια χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράξουν χαρτί, για παράδειγμα από παλιές εφημερίδες, παρά από χαρτοπολτό. Ταυτόχρονα σώζουμε και τα δέντρα. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε κάθε είδος χαρτιού όπως περιοδικά, εφημερίδες, παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους, βιβλία προηγούμενων τάξεων, χαρτοσακούλες κ.λπ. Όταν εκτυπώνουμε εργασίες ή ο,τιδήποτε άλλο από τον εκτυπωτή μας στο σπίτι ή το γραφείο, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού.
eikones.JPG
Δεν ξοδεύουμε άσκοπα νερό. Η αλόγιστη κατανάλωση νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σ’ ό,τι αφορά τις ποσότητες νερού στη χώρα μας. Καθημερινά, όλοι μας σπαταλούμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, τόσο μέσα στο σπίτι (μαγείρεμα, μπάνιο κ.λπ.) όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού (πότισμα κήπου, καθαριότητα αυλής, πλύσιμο αυτοκινήτου κ.λπ.) Μπορούμε, ωστόσο, όλοι μας με απλές κινήσεις να εξοικονομούμε περισσότερο νερό.Όταν πλένουμε τα δόντια μας, μπορούμε απλώς να βρέξουμε την οδοντόβουρτσα, να κλείσουμε τη βρύση και να τα βουρτσίσουμε. Θα ανοίξουμε τη βρύση πάλι μόνο για να ξεπλύνουμε το στόμα μας. Επιπλέον, δεν κρατάμε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν ξυριζόμαστε ή πλενόμαστε. Όταν πλένουμε τα πιάτα, μπορούμε να τα ξεπλένουμε από τις σαπουνάδες χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δοχείο με καθαρό νερό, αντί να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Παράλληλα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό στην τουαλέτα, τοποθετώντας, για παράδειγμα, ένα τούβλο, ένα γεμάτο μικρό μπουκάλι ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο μέσα στο καζανάκι. Έτσι δεν γεμίζει εντελώς και όταν το τραβάμε, θα απελευθερώνεται μικρότερη ποσότητα νερού και θα εξοικονομούνται 3-6 λίτρα κάθε φορά. Για εξοικονόμηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού είναι προτιμότερο να κάνουμε ντουζ παρά μπάνιο στην μπανιέρα. Όταν κάνουμε ντουζ, χρησιμοποιούμε 15 λίτρα νερό το λεπτό. Για ένα κανονικό ντουζ χρειαζόμαστε περίπου πέντε λεπτά, δηλαδή καταναλώνουμε 75 λίτρα νερού κάθε φορά. Ενώ όταν κάνουμε μπάνιο, χρειαζόμαστε τη διπλάσια ποσότητα νερού. Όσον αφορά στο πότισμα του κήπου, ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δηλαδή εξατμίζεται λιγότερο νερό από τη ζέστη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης, φροντίζουμε να μην ποτίζουμε όταν φυσάει γιατί ο αέρας σκορπίζει το νερό. Εάν έχουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος, φροντίζουμε το νερό να ποτίζει τα δέντρα και τα φυτά και να μη χύνεται άσκοπα στο πεζοδρόμιο ή την αυλή. Τα μέρη του κήπου, τα οποία χρειάζονται περισσότερο νερό, τα ποτίζουμε με το λάστιχο ή με το ποτιστήρι, αργά έτσι, ώστε το νερό να φτάνει ως τις ρίζες. Επίσης, αποφεύγουμε το πλύσιμο της αυλής και του αυτοκινήτου με λάστιχο.
Σημαντική τακτική στην προσπάθεια για εξοικονόμηση νερού είναι ο έγκαιρος εντοπισμός διαρροών νερού στην κουζίνα, την τουαλέτα ή τον κήπο. Ακόμα και μια μικρή διαρροή νερού, μπορεί να σπαταλήσει μεγάλη ποσότητα νερού, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μια διαρροή νερού η οποία γεμίζει ένα φλυτζάνι σε 10 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει στη σπατάλη 10.000 λίτρων νερού μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, ποσότητα που είναι αρκετή για να γεμίσει 52 μπανιέρες. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ποσότητα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την κατανάλωση 65 ποτηριών νερού το χρόνο. Επίσης, μια τουαλέτα που στάζει μπορεί να καταναλώσει έως και 70.000 λίτρα νερού επιπλέον. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον εντοπισμό διαρροών είναι οι ακόλουθες: Ελέγχουμε την ένδειξη του μετρητή πριν φύγουμε από το σπίτι και επίσης όταν επιστρέψουμε. Αν δούμε ότι ο μετρητής υποδεικνύει κατανάλωση νερού όση ώρα απουσιάζουν όλοι απ’ το σπίτι, καλούμε έναν υδραυλικό για να κάνει έλεγχο. Στο καζανάκι της τουαλέτας μπορούμε να ρίξουμε λίγη μπογιά και περιμένουμε λίγη ώρα. Αν δούμε ότι στην τουαλέτα τρέχει χρωματισμένο νερό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή.
Αποφεύγουμε να πετάμε σκουπίδια στην παραλία. Γι’ αυτό όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα φροντίζουμε να παίρνουμε μαζί μας σκουπιδοσακούλα για να τοποθετούμε μέσα τα σκουπίδια, τα μπουκάλια ή τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών. Η θάλασσα και οι παραλίες έχουν γεμίσει σκουπίδια. Από τη θάλασσα εξαρτάται ο αέρας, η υγρασία ακόμα και ο καιρός. Οι πλαστικές σακούλες και τα άλλα πλαστικά σκουπίδια και βλαβερά υγρά και λάδια που ρίχνονται στη θάλασσα και τις παραλίες, ρυπαίνουν το νερό και σκοτώνουν τα θαλάσσια είδη (ψάρια, χελώνες).
Φυτεύουμε δένδρα και φυτά. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τη Γη πιο πράσινη και υγιεινή. Αν ο καθένας μας φύτευε ένα σπόρο, θα φύτρωναν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια φυτά που θα χάριζαν περισσότερη ποιότητα στη ζωή μας. Τα δέντρα είναι πολύ γενναιόδωρα προς τους ανθρώπους καθώς μας προσφέρουν πολλά αγαθά, όπως ξυλεία, χαρτί, καρπούς και φρούτα. Επίσης, είναι η φωλιά για πολλά είδη πουλιών και ζώων. Όμως, μια άλλη βασική λειτουργία των δέντρων είναι ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους ανθρώπους και τα ζώα κατά την αναπνοή αλλά και από τη βενζίνη και το κάρβουνο, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια αντίστοιχα. Είναι καλή ιδέα να φυτεύουμε δέντρα, καθώς πέραν από το γεγονός ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά στα σπίτια και ως εκ τούτου, μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλιματισμό του σπιτιού, έως και 10-15%. Εάν επισκεφτούμε κάποιο φυτώριο θα μπορέσουμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τα είδη δέντρων και φυτών που είναι κατάλληλα για την περιοχή μας (ανάλογα με το κλίμα και τις θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του έτους), καθώς και για τις απαιτήσεις που έχει το καθένα (νερό, λίπανση, ανθεκτικότητα στο πολύ ζεστό καλοκαίρι της Κύπρου κ.λπ.). Τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν φυσική και όμορφη διακόσμηση, παράγουν οξυγόνο. Επίσης, ορισμένα φυτά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να απορροφούν την ακτινοβολία από συσκευές όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Στον κήπο του σπιτιού μας μπορούμε, εκτός από λουλούδια, να φυτέψουμε κηπευτικά και αρωματικά φυτά, τα οποία θα είναι πιο νόστιμα και υγιεινά, εφόσον θα γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες έχουν καλλιεργηθεί. Παράλληλα, μεριμνούμε για την προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου από τις πυρκαγιές, γιατί χωρίς τα δάση και το πράσινο δεν υπάρχει οξυγόνο και ζωή.

Μπες στο κλίμα!


Μπες στο κλίμα

Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη & Κώστας Λειβαδάς (Κουαρτέτο)
Ποια υπερθέρμανση γεννάει
Ένα τέρας που ξυπνάει
Θα μας πνίξει θα μας φάει
Μπες στο κλίμα
Ποια πλημμύρα μας τραβάει
Σε ένα ηφαίστειο που ξεσπάει
Δες χιονίζει μήνα Μάη
Μπες στο κλίμα
Ξύπνα τη μνήμη σου
Ξέχνα τη φήμη σου
Παρ' την ευθύνη σου
Γι’ αυτή τη Γη που βουλιάζει
Σκέψου τα μέρη σου
Πες το στο ταίρι σου
Είναι στο χέρι σου
Ένα παιδί σου φωνάζει
Δείξε μου πόσο σε νοιάζει
Μπες στο κλίμα
Κάθε μέρα που περνάει
Σαν αρρώστια προχωράει
Άλλο αστείο δε χωράει
Μπες στο κλίμα
Ποιος στα αλήθεια κυβερνάει
Ποιος θυμάται ποιος ξεχνάει
Για ποιο μέλλον συζητάει
Μπες στο κλίμα
Ξύπνα τη μνήμη σου
Ξέχνα τη φήμη σου
Παρ' την ευθύνη σου
Γι’ αυτή τη Γη που βουλιάζει
Σκέψου τα μέρη σου
Πες το στο ταίρι σου
Είναι στο χέρι σου
Ένα παιδί σου φωνάζει
Δείξε μου πόσο σε νοιάζει
Μπες στο κλίμα

Ο καθένας από εμάς μπορεί να σώσει τον πλανήτη!

Έφηβοι από 21 κράτη μέλη της Ε.Ε. βιντεοσκοπούν για την κλιματική αλλαγή και παρουσιάζουν τις καλύτερες συμβουλές τους για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ελλάδα-Δάφνη


Ουγγαρία-Eszeter

Μετάφραση: Μ' αρέσει να κυκλοφορώ με ποδήλατο, γιατί είμαι ανεξάρτητη. Δεν καταναλώνω καύσιμα. Είναι καλή γυμναστική και οικολογικό. Μπορείτε κι εσείς! Απλά προσπαθήστε το!

Δανία-Anna

Μετάφραση: Αγαπώ τα δέντρα και γι' αυτό δεν τυπώνω ποτέ τίποτα. Κρατάω τα πάντα στον υπολογιστή μου. Όταν χρησιμοποιώ χαρτί είναι πάντα ανακυκλωμένο. Όσο λιγότερα χαρτιά υπάρχουν γύρω μας τόσο ευκολότερη είναι η ζωή μας.

Βουλγαρία-Mira

Μετάφραση: Όταν βγαίνω, σβήνω τα φώτα σ' όλα τα δωμάτια. Όταν επιστρέφω τα ανάβω. Άναψε-σβήσε. Εύκολο είναι. Οι γονείς μου όμως μερικές φορές το ξεχνούν και πρέπει να τους το θυμίζω ή να το κάνω εγώ.

Ρουμανία-Camelia

Μετάφραση: Για μένα το νερό είναι πολύτιμο. Γι' αυτό προτιμώ ένα γρήγορο ντους, αντί να γεμίζω τη μπανιέρα. Έτσι εξοικονομώ νερό και ενέργεια. Δοκιμάστε το κι εσείς!
Αν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο, πατήστε εδώ.

Εξοικονομήστε ενέργεια!



Ακόμη και τα ζώα προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη! Εμείς;





Αν θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου