Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ενότητα 14: Πάσχα

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πιο κάτω θα βρείτε κατασκευές για το Πάσχα:

http://6nipsykeon.wordpress.com/2014/04/18/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BC-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/
(υπέροχα καλαθάκια με χάρτινα πιάτα)

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7396.html
(κατασκευές με πασχαλινά αβγά)

http://mesasenasentoukaki.blogspot.gr/2014/04/blog-post_15.html
(πρωτοποριακές προτάσεις πασχαλινών κατασκευών από την Άννα)
http://mesasenasentoukaki.blogspot.gr/2014/04/blog-post_11.html
(πασχαλινή αβγοθήκη - κυνήγι αβγών)

http://prosxolikipareoula.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html
(εξαιρετικές λαγουδοκατασκευές )

http://astropeleki.wordpress.com/2014/04/15/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82/
(αεροπλανάτες λαμπάδες )

http://astropeleki.wordpress.com/2014/04/08/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82-volume-no2/
(επιπλέον πασχαλινές κατασκευές  λαμπάδες και άλλα πολλά)

http://astropeleki.wordpress.com/2014/04/04/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82-volume-no1/
(επιπλέον κατασκευές - φαναράκια - λαγουδάκια και άλλα πολλά...)

Τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε!

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της στην μακρινή Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την πόλη που φιλοξενεί τους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες, 120 χρόνια από την αναβίωσή τους, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, ένα κάλεσμα για παγκόσμια συναδέλφωση.

Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016» άναψε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ιερό Φως του Ολυμπισμού «γεννήθηκε» στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου που μεταλαμπάδευσε την Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια.

O Λευτέρης Πετρούνιας και η Κατερίνα Λέχου



Επόμενος Λαμπαδηδρόμος ο πρώην παίκτης του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο, εκπροσωπώντας την Βραζιλία.

Το χορευτικό μέρος της Τελετής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, είχε εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το εκτέλεσαν οι 29 Ιέρειες, ενώ θα υπάρχουν και 13 χορευτές αλλά και τέσσερις κορασίδες.

Δείτε το βίντεο
Η φλόγα θα ταξιδεύει επί επτά ημέρες στην Ελλάδα και θα φτάσει στις 27 Απριλίου στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου σε ειδική τελετή θα παραδοθεί σε αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας. Από την Ελλάδα το παγκόσμιο μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης, εκπέμπεται στην Οικουμένη.

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες








Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

όρνιθες

Η παράσταση αρχίζει…




 

 Τον 5ο αιώνα πΧ στην Αθήνα η τέχνη του θεάτρου έφτασε στο απόγειό της. για τους Αθηναίους το θέατρο ήταν σχολείο. 
 Έκείνη την εποχή 3 ήταν οι μεγαλύτεροι τραγωδοί. Και ένας κωμικός. 
Τα έργα τους, όσα έχουν σωθεί ανεβαίνουν μέχρι σήμερα σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμο.

Αισχύλος

Σοφοκλής
Ευριπίδης






Κωμωδίες του Αριστοφάνη

Αχαρνείς, Ιππείς, Νεφέλες, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσες, Πλούτος


Οι γυναίκες της Αθήνας, δώδεκα χρόνια μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι μ' έναν έξυπνο τρόπο, καταλαμβάνουν αυτές την εξουσία! Επαγγέλλονται μια κοινωνία κοινοκτημοσύνης, δίκαιη και ειρηνική. Θα πετύχουν άραγε το σκοπό τους;


 Οι γυναίκες της Αθήνας, με αρχηγό τη Λυσιστράτη, αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με σκοπό να πείσουν τους λίγους αλλά ισχυρούς να σταματήσουν τον  πόλεμο. Το σχέδιο είναι σατανικό: Kάνοντας αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα, θα εκβιάσουν τους άντρες και θα τους εξαναγκάσουν να υπογράψουν την ανακωχή. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τελικά τα καταφέρνουν, οι άντρες λυγίζουν και η ειρήνη επικρατεί.

 Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.


Όσοι ασχολούνταν με τη μόρφωση των νέων στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. καταπιάνονταν με το βάθος και το πλάτος των ανθρωπιστικών προβλημάτων. Το έργο τους όμως αυτό όχι μόνο ήταν δύσκολο, αλλά αντίθετα ήταν εύκολο να παρεξηγηθεί, με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες... Ο Φειδιππίδης, ο γιος του Στρεψιάδη, αποφασίζει ύστερα από προτροπή του πατέρα του να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Σωκράτη. Η ολοκληρωτική όμως μεταστροφή του Φειδιππίδη μετά τις σπουδές του θα απογοητεύσει το Στρεψιάδη, ο οποίος θα αποφασίσει να εκδικηθεί το Σωκράτη βάζοντας φωτιά στο Πανεπιστήμιό του.



Η Αθήνα το 414 π.Χ. περνούσε δύσκολες στιγμές που οφείλονταν τόσο στις συνέπειες του Πελλοπονησιακού πολέμου όσο και στη φιλοπόλεμη διάθεση των αρχηγών που απομάκρυνε κάθε ελπίδα για ειρήνη. Ο Αριστοφάνης πικραμένος με όλα αυτά έγραψε την εποχή εκείνη τους Όρνιθες, έργο παραμυθένιο, αφού παρουσιάζει τους ήρωες του ν' αναζητούν την ιδανική πολιτεία στους αιθέρες, κοντά στα πουλιά, μια που η ζωή στη γήινη πατρίδα τους είχε καταντήσει ανυπόφορη.
 
Όρνιθες, σκηνοθεσία Κάρολος Κουν, Θέατρο Ηρώδειο.





Κάνε κλικ να δεις  


 

Οι Όρνιθες  σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν







Δείτε απόσπασμα και από την κωμωδία "Πλούτος" του Αριστοφάνη






ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (χώροι του θεάτρου)
Οι πρώτες παραστάσεις στην Αγορά της Αθήνας δίνονταν με κατασκευή ικριωμάτων (ικρίων). Σταδιακά το θέατρο αποκτά την μορφή του, συντιθέμενο από τρία διακριτά μέρη, το κοίλον, την ορχήστρα και την σκηνή. H αναζήτηση χώρων καλής ακουστικής οδήγησε, σε πλαγιές λόφων. Συχνά γινόταν συμπλήρωση χωμάτων, ακόμη και πλήρης επίχωση (Δίο, Mαντίνεια).
800px-Ancient_greek_theater_greek.svg
0014-16-sx04
Η ορχήστρα: Πρόκειται για έναν ισοπεδωµένο, υπαίθριο, κυκλικό χώρο µε ένα βωµό στο κέντρο (αφιερωµένο στο θεό), γνωστό ως θυµέλη. Στην πρώτη αυτή φάση, ο κόσµος συγκεντρωνόταν όρθιος γύρω από την ορχήστρα.
Το κοίλον: Σχηματίστηκε σκάβοντας την πλαγιά ενός λόφου και χρησίμευε για να κάθονται οι θεατές, αποτελεί δηµιούργηµα του 5ου αι. π.Χ.
Η σκηνή: Ήταν ο χώρος των υποκριτών (ηθοποιών). Ήταν στην παρυφή της ορχήστρας, στον άξονα του κοίλου, κατασκευασµένη πρόχειρα από ξύλα και ύφασµα. Χρησίµευε ως αποδυτήριο και ως αποθήκη για τη θεατρική σκευή. Ο κύριος χώρος δράσης των υποκριτών ήταν το λογείον, υπερυψωµένη εξέδρα ανάµεσα στη σκηνή και την ορχήστρα.
Το κτήριο του θεάτρου ήταν πάντοτε υπαίθριο και αρµονικά ενταγµένο στο γύρω τοπίο. H ακουστική του µαρµάρινου θεάτρου είναι εξαιρετική. Το σκηνικό υλικό δεν είχε καµία σχέση µε το σηµερινό. Καταρχήν, αφού οι παραστάσεις γίνονταν σε εξωτερικό χώρο, πολύ συχνά είχαν ως φόντο την θάλασσα, το ηλιοβασίλεµα ή ένα βουνό. Γενικά υπήρχε απλούστερο σκηνικό υλικό και δεν υπήρχαν τεχνητοί φωτισµοί. Τέλος η δυνατότητα αλλαγής ενός σκηνικού ήταν περιορισµένη. Έτσι οι ζωγραφικοί πίνακες ήταν σταθεροί και προσαρτηµένοι πάνω σε δυο ξύλινους περιστρεφόµενους άξονες, τους περίακτους και οι αλλαγές σκηνικού στη διάρκεια της παράστασης µηδαµινές.
Αρχαίο ελληνικό θέατρο
epiimg02

ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ
Η παρουσίαση και η σκηνική ολοκλήρωση ενός έργου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο περιελάµβανε και τη σκευή των υποκριτών (κοστούµι, µάσκα, υπόδηµα), απαραίτητο στοιχείο της διδασκαλίας που ανάγεται στη λατρεία του Διονύσου και ενσωµατώθηκε στην παράσταση ως σηµασιολογικό και λειτουργικό στοιχείο της.
ΜΑΣΚΑ – ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
Η χρήση της µάσκας εµφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριµένα στις τελετές προς τιµή του θεού Διόνυσου. Οι θιασώτες του Διόνυσου έβαφαν το πρόσωπό τους µε το κατακάθι του κρασιού. Έβγαιναν από τον εαυτό τους, οδηγούνταν στην έκσταση και αυτοµάτως στη θεοληψία, στην κατάληψή τους από το πνεύµα του θεού. Στη συνέχεια η µάσκα έγινε αναπόσπαστο κοµµάτι του αρχαίου θεάτρου.  Στο αρχαίο θέατρο τα προσωπεία (µάσκες) ήταν κατασκευασµένα ανάλογα µε το είδος του έργου, ώστε να δίνεται η κατάλληλη έκφραση (γελαστή, λυπηµένη, ειρωνική). Είχαν µεγάλα ανοίγµατα για το στόµα και τα µάτια και µε αδρές γραµµές ήταν ζωγραφισµένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων του δράµατος.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Το αρχαίο θέατρο ήταν ένας χώρος κατάλληλα διαµορφωµένος για να δίνονται σ’ αυτόν παραστάσεις.   Οι παραστάσεις άρχιζαν πολύ πρωί και κρατούσαν ως το βράδυ. Το εισιτήριο ήταν φτηνό αλλά και για όσους δεν είχαν να το πληρώσουν, το πλήρωνε η πολιτεία. Έπρεπε όλοι να βλέπουν θέατρο: άντρες, γυναίκες και παιδιά. Γιατί το θεωρούσαν όχι µόνο ευχαρίστηση και ψυχαγωγία αλλά ένα από τα καλύτερα µέσα διαπαιδαγώγησης, ένα αληθινό σχολείο. Από το θέατρο, µάθαιναν τη ζωή, τα πάθη και τα συναισθήµατα που θα βίωναν στη ζωή τους. Οι θεατές αισθάνονταν συµπάθεια ή ανησυχία για την τύχη των ηρώων. Ο ποιητής έδινε τέτοια τροπή στην εξέλιξη του µύθου ώστε ο ήρωας έπεφτε µε αξιοπρέπεια και υπέκυπτε στους νόµους της ηθικής τάξης.Τέλος πηγαίνοντας να δει θέατρο, ο αρχαίος θεατής πίστευε πως θα απαλλασσόταν από το ψυχικό βάρος που κουβαλούσε και ότι θα ελευθερωνόταν από τα αρνητικά συναισθήµατα που βίωνε, µε αποτέλεσµα να αποκτά ψυχική ευεξία και ηθική ισορροπία.

Οδηγίες για τη χρήση του powtoon

PowToon
  Το PowToon είναι ένα δωρεάν  λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του λογισμικού που διακρίνεται σαφώς από τους άλλους είναι ότι σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ της παρουσίασης και της λειτουργία βίντεο. Το άλλο πλεονέκτημα του PowToon είναι ότι δεν χρειάζεται να κατεβάσετε το λογισμικό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι εγγραφή .

Για να δημιουργήσετε τα δικά σας κινούμενα σχέδια στο PowToon ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες
1. Πατήστε Εγγραφή (sign up) ή log in αν έχετε λογαριασμό
 
 2. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας. Στην συνέχεια θα λάβετε ένα email με έναν υπερσύνδεσμο που πρέπει να πατήσετε για να ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας
 
3. Στη συνέχεια  επιλέξτε "Δημιουργία" (create) στην αρχική σελίδα και στην συνέχεια "start from scratch"
 
 
 
4.  Από τα Themes and Templates επιλέξτε ένα έτοιμο φόντο ή φτιάξτε το δικό σας "start from scratch"
 
 
 
 
 
 
5. Στην συνέχεια εμφανίζεται η οθόνη εργασίας όπως φαίνεται στην εικόνα. Από εδώ μπορούμε να φτιάξουμε τα κινούμενα σχέδια μας
 
 
 
6. Επιλέξτε πάνω αριστερά video




 
7. Προσθέστε σελίδα πατώντας add new slide στα αριστερά
8. Δημιουργήστε την ιστορία σας μια κίνηση σε κάθε σελίδα

 
 
9.Από την καρτέλα caracters μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορα πρόσωπα στις σελίδες μας.
Από την καρτέλα backrounds μπορούμε να τοποθετήσουμε φόντο στις σελίδες  μας.
Από την καρτέλα animation μπορούμε να τοποθετήσουμε πρόσωπα που κινούνται.
Από την καρτέλα text μπορούμε να τοποθετήσουμε πλαίσια κειμένου στις σελίδες του βιβλίου μας.


10 . Αφού ολοκληρώσουμε την εργασία μας πατάμε "Αποθήκευση" (Save).
 
 
 

  11. Στην συνέχεια πατάμε το δεύτερο δεξιά κουμπί για να αποθηκεύσουμε την ταινία μας και να την αναρτήσουμε σε ένα ιστοχώρο.




 
 
 
12. Εμφανίζεται μια σελίδα για να γράψουμε λέξεις κλειδιά για την εργασία μας για να εντοπίζεται από άλλους χρήστες
 
 
 Ακολούθως επιλέγουμε τη μορφή που θα το φυλάξουμε (standard που είναι δωρεάν) και το χώρο που θα το αναρτήσουμε π.χ. youtube ή θα το φυλάξουμε στα my powtoons
 

 
 
Καλή επιτυχία
 


Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-8

Καλούμαστε να τοποθετήσουμε τις κάρτες στα δεξιά πάνω στις κάρτες στα  αριστερά, αφού εντοπίσουν ισοδύναμα κλάσματα.



http://www.helpingwithmath.com/resources/games/fraction_game3/matching.html 

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-7

Βρίσκουμε ισοδύναμα κλάσματα στην πιο απλή τους μορφή.


http://www.topmarks.co.uk/Flash.aspx?f=Fractionsv7

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-6

Συμπληρώνουμε ισοδύναμα κλάσματα με το αρχικό κλάσμα που  παρουσιάζεται στην οθόνη.

http://www.topmarks.co.uk/Flash.aspx?f=Fractionsv7

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-5

Καλούμαστε να τοποθετήσουμε τα κλάσματα στην αριθμητική γραμμή. Για να το
πετύχουμε, χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις, να βρούμε ισοδύναμα κλάσματα (π.χ. το 1/ 4 είναι ισοδύναμο με τα 2/ 8).




http://www.fractionmonkeys.co.uk/activity/

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-4

Καλούμαστε να τοποθετήσουμε στην ίδια ομάδα τις αναπαραστάσεις κλασματικών αριθμών που παρουσιάζουν τον ίδιο αριθμό, λαμβάνοντας υπόψη ποια  κλάσματα είναι ισοδύναμα .


http://www.mathplayground.com/Triplets/Triplets.html 

Εφαρμογίδια για ισοδυναμία κλασμάτων-3

Στην οθόνη παρουσιάζεται ένα κλάσμα και η αντίστοιχη σκιασμένη επιφάνεια που
αναπαριστά. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ένα δεύτερο κλάσμα, με καθορισμένο
παρονομαστή. Καλούμαστε να καθορίσουμε τον αριθμητή, ώστε το κλάσμα να
είναι ισοδύναμο με το πρώτο, μεγαλύτερο ή μικρότερο, σκιάζοντας τα αντίστοιχα μέρη
σε μια δεύτερη επιφάνεια.

  http://www.iboard.co.uk/iwb/Fraction-Machine-Numerator-380 



Εφαρμογίδιo για ισοδυναμία κλασμάτων -2

Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ισοδύναμων κλασμάτων,
χρησιμοποιώντας κύκλους κλασμάτων.



http://www.freewebs.com/weddell/comparing%20fractions.swf

Εφαρμογίδιo για ισοδυναμία κλασμάτων -1

Το εφαρμογίδιο δίνει τη δυνατότητα έυρεσης ισοδύναμων κλασμάτων, με τη χρήση
κυκλικών ή ορθογώνιων μονάδων που παρουσιάζονται. Ο χρήστης μπορεί να καθορίσει
με ποιο κλάσμα θα εργαστεί, χρησιμοποιώντας την επιλογή «Build Your Own».

http://illuminations.nctm.org/Activity.aspx?id=3510